Borovnica

DANES
18°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Podjetniško srečanju z uspešno zeliščarico Margito Vehar

Program spodbujanja podjetništva na Barju (PSP Barje), ki ga v sodelovanju z občinami, vključenimi v LAS Barje z zaledjem, izvaja IC Cene Štupar, daje poudarek malim lokalnim idejam z družbenim učinkom. Cilja na vse posameznike, ki imajo podjetniške ideje, vendar so zaradi svoje »majhnosti«, »lokalnosti« in »nizke finančne (in visoke družbene) donosnosti« spregledani v obstoječem podjetniškem podpornem okolju. Ko govorimo o idejah z družbenim učinkom, gre za tiste izdelke, produkte in storitve, ki imajo neko dodano vrednost za družbo, naravo in okolje v katerem živimo. K sodelovanju so vabljeni tudi tisti, ki ideje še nimajo, a bi želeli pričeti razmišljati in delovati v smeri podjetništva z družbenim učinkom

V torek, 15.01, 2019  je na Osnovni šoli dr. Ivana Korošca Borovnia potekalo prvo »Podjetniško druženje z gostom« v sklopu projekta PSP Barje. Svoje podjetniške izkušnje je z nami delila Margita Vehar iz Srednje vasi pri Polhovem Gradcu, ki svojo podjetniško kariero gradi na poznavanju zelišč ter v okvirju podjetja Dežela zelišč svoje poznavanje zelišč ter priprave čajev in zelišč kombinira s sodobnimi pristopi trženja, pri katerem si v veliki meri pomaga z uporabo sodobnih elektronskih socialnih omrežij.

Na srečanju ue bilo govora tudi o sodelovanju Margite Vehar  z Občino Dobrova – Polhov GradecPredstavnica občine Helena Čuk nam je sočasno predstavila tudi, kako so se v njihovi občini lotili sodelovanja z različnimi lokalnimi ponudniki doma pridelanih in predelanih prehranskih in drugih izdelkov ter gostinskih, sobodajalskih in ostalih dejavnosti, to povezali v turistični produkt “Dobrote Blagajeve dežele” in lani vse skupaj nadgradili s turističnim produktom za najmlajše “Polhov doživljajski park”.


Na dogodku nam je Margita Vehar sprva izpovedala svojo osebno zgodbo, skozi katero je spoznala, da je nujno potrebno, da si zadovoljen sam s sabo, da lahko stopiš na podjetniško pot. Njene besede so bile: «Šele, ko si na dnu, se lahko postaviš spet na noge!«. Margita je na začetku stopanja na svojo podjetniško pot sodelovala v programih DPlac, Dplac Inkubator in Ferfl, ki jih izvaja Cene Štupar – CILJ. Tukaj je prišla do prvih podjetniških znanj in veščin. Razložila je, da je z razvojem sebe hkrati razvijala tudi svojo blagovno znamko.

Vsem, ki imajo podjetniško idejo, ki jo želijo realizirati, polaga na srce, da si zastavijo ključna vprašanja, kot so, kaj imam, kaj znam, kakšne so moje izkušnje, kaj hočem, kaj zmorem, kaj me veseli, na koga se lahko obrnem po pomoč in ali sem ponosen nase. Da dobimo odgovore, se moramo ustaviti, pogovoriti sami s seboj, si zastaviti cilje in jih tudi zapisati. Pravi, da ovire na poti ponujajo vedno neke druge rešitve.

Zelo pomembno je tudi, da se dodobra informiramo o formalnostih pred odprtjem pravne oblike podjetja, kot je to storila tudi sama in tako leta 2015 odprla »Deželo zelišč«. Trenutno sodeluje z brezposelnimi mladimi v programu Mladi M, Inštitutom IRDO MB, z Univerzami za 3. življenjsko obdobje in izvaja BNI predstavitve.

Margitin pehtran iz Dežele zelišč najdemo tudi v Moji čokoladi za osrednji del čokoladne Slovenije na kar je zelo ponosna. Letos jo bomo lahko poiskali na 2. izmenjevalnici semen in sadik v Polhovem Gradcu, prav tako pa Margita sodeluje s tremi bioresonančnimi centri v Sloveniji, saj za njih zbira alergene v naravi. Sama skrbi za samooskrbo, pridelavo in predelavo zelišč, pakiranje izdelkov, marketing, prodajo, prodajo izdelkov po sejmih, prireditvah, z eno besedo bi lahko rekli, da je »one man band«.  Njeni izdelki so tudi del »Dobrot blagajeve dežele« občine Dobrova – Polhov Gradec. Za konec je Margita še  povedala, da je njena želja ozaveščati ljudi, da si lahko pomagamo sami.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Oglejte si tudi