Borovnica

DANES
19°C
14°C
JUTRI
23°C
13°C

Gasilski dom Brezovica pri Borovnici poka po šivih

Natančneje: v gasilskem domu po šivih pokajo vitrine s pokali. Za "veselo skrb" so prvo soboto v juniju poskrbele štiri ekipe pionirjev in pionirk, ki so že tako prepolne vitrine dodatno obtežile s tremi malimi in enim velikim pokalom. Pa pojdimo lepo po vrsti ...

Na prvi poletni dan, ki je bil vremensko vse prej kot to, se je na Uncu odvijalo 12. gasilsko tekmovanje Maistrov memorial. Tekmovanje je bilo tako kot prejšnja leta sestavljeno iz treh vaj: iz vaje z vedrovko, vaje v prenosu vode in vaje razvrščanja. Brezovški gasilci so letos v ogenj poslali kar 4 ekipe: 2 ekipi pionirjev in 2 ekipi pionirk (ena od njih z zmanjšano ekipo). Med tekmovalci je bilo kar nekaj malih glavic, ki so doživljale svoj gasilsko-tekmovalni krst. Po izvedenih vajah se je prav tem motala po glavi skrb, kako dobro so jih opravili, tiste starejše, izkušenejše pa je skrbelo predvsem to, ali je malica res tako okusna, kot diši. Kaj hitro se je izkazalo, da so ponjo stekli s takim časom, kot so nastopili na vajah: z najhitrejšim. A tudi glede tega ne prehitevajmo. G. Intihar, predsednik PGD Unec, ki vsako leto organizira to tekmovanje, je na slovesni podelitvi najprej dejal, da so starejše generacije vesele dejstva, da je kolona z zborom pionirjev in pionirk vsako leta daljša (to leto je na Maistrovem pokalu tekmovalo rekordnih 25 ekip iz 5 gasilskih zvez), kar pomeni, da se za nove generacije gasilcev ni bati. Dvema zvezama, ki sta se Maistrovega tekmovanja udeležili že 10. leto zapovrstjo, so podelili tudi posebna priznanja. Malo v šali in malo zares pa so povedali, da pri njih vlada recesija, odkar se tega tekmovanja udeležujejo brezovški gasilci (letos deveto leto). Jasno je, zakaj: poberejo vse pokale in medalje! 

Tokrat sta obe ekipi deklic domov odnesli medalje in pokal za drugo mesto (mlajša in ob enem manjša ekipa je tekmovala v svoji, zmanjšani ekipi), mlajša ekipa dečkov je sicer ostala brez medalje, saj je dosegla 7. mesto, v njihovi skupini pa se je prvega mesta veselila ekipa starejših dečkov pionirjev. Kot najboljši ekipi na tekmovanju jim je, kot je že običaj, pripadel Maistrov pokal in še čast spuščanja zastave (osmič do sedaj). Ker je treba izgubljeno otroško energijo kaj hitro nadomestiti, brez tradicionalne pice v domačem kraju, kjer se je medalja okoli vratu še bolj lesketala, seveda tudi tokrat ni šlo.
Kakemu zavistnežu bi se ob teh vsakoletnih visokih uvrstitvah brezovških gasilcev morda zastavilo vprašanje, ali je slučajno vpletena zloglasna korupcija ... Da niso tiste klobase na tekmovanjih produkt "kačanskih" kmetov, v zameno za medalje in pokale? O, ne, ne – dokler imajo v PGD Brezovica pri Borovnici tako dobre mentorje, gasilce in gasilke, korupcija tu ni potrebna!

1/2


 

Karmen Stanovnik

Oglejte si tudi