Oceni objavo

15 najlepših pesmi za 15 najlepših let

Ženski pevski zbor Tonja letos praznuje 15 let, kar so pevke obeležile z jubilejnim koncertom z naslovom Najlepših petnajst.

»Res je minilo že dobrih petnajst let, odkar je naš ustanovitelj Tone Janežič s svojim vsestranskim entuziazmom sestavil tudi naš ženski zbor. In bi bil še danes lahko na to upravičeno ponosen. Dobra volja, želja po kakovostnem petju in lepih kulturnih dogodkih nas je kasneje družila pod okriljem Marije Jakomin ter Tine Vahčič. In zdaj ko smo le prišle spet do fanta, smo sklenile, da zborovodij ne bomo več menjale. Jaka Jerina je kot zelo uspešen zborovodja, pianist, dirigent in skladatelj zelo iskan v glasbenih vodah, zato se včasih kar malo bojimo zanj,« so na koncertu obujale spomine mlade borovniške pevke. Jubilejni petnajstici so 6. junija namenile koncert, kjer so bili vsi njihovi najzvestejši oboževalci in podporniki deležni vrhunske izvedbe njihovih najljubših pesmi, za vsako leto po eno. Sledile so si Offenbachova Barkarola, narodna Ne ouri, ne sejaj, ljudski Dekle je pralo srajčke dvej ter Dečva pa v hartlcu, Golarjeva Majolčica, belokranjski Pastirček, Sječanje na Vela luku Klape Greben, makedonska ljudska Brala Jana kapini, Batinovičeva Uvik ču te svojim zvati, Solinar skupine Faraoni, Hrovatova Lahko noč Piran in Dan ljubezni skupine Pepel in kri, pa Weiss-Thielejeva Čudovit je ta svet, Sanjam B. Bryanta in M. Ahačič-Pollaka, Beatlesova Yesterday in Sister act z instrumentalno zasedbo (bobnar David Rus, kitarist Anže Čanžek, piano Jaka Jerina). V goste so tudi tokrat povabile stare znance, oktet Valvasor iz Šmartnega pri Litiji, ki jih na Borovnico vežejo tako sorodstvene kot prijateljske vezi.

1/2

Prijateljski oktet Valvasor iz Šmartnega pri Litiji.

Ko je zborovodja mislil, da je koncerta konec, se je z balkona oglasila violina …

Prijetni večer seveda ni minil brez presenečenj. Pevke so ob koncu za svojega zborovodjo pripravile pravo glasbeno poslastico z naslovom You raise me up (vzgojil si me) ob spremljavi violinistke Eve Grmek. Vidno vzradoščeni Jerina je zatem dejal, da je Tonja njegov »prvi zaresni zbor, prej so bile krajše avanture«, kar se izbora pesmi tiče pa, da se je veliko »naučil tudi sam, zato to velja bolj obratno«. Obojestranski uk pa gre kot kaže proti koncu, saj je slišati govorice, da naj bi pevke že seznanil s sklepom, da v roku enega leta zapušča zbor, saj da jih je naučil največ, kar jih je lahko.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi