JUTRI
24°C
6°C
PON.
24°C
7°C
Oceni objavo

Memorial Matevža Haceta 2013

V soboto 21. septembra, je pred LIP Rečica potekalo gasilsko tekmovanje za Memorial Matevža Haceta, na katerem so mladi in malo manj mladi prostovoljni gasilci pokazali svoje gasilsko znanje.

Ker smo za izvedbo rabili obsežnejše površine, večjo količino vode in moštva, smo tekmovanje organizirali v sodelovanju dveh gasilskih zvez, GZ Bled-Bohinj in GZ občine Radovljica.

 

Glede na starost tekmovalcev v ekipah, je tekmovanje potekalo v več kategorijah. V dopoldanskem času so nastopili pionirji, pionirke, mladinci in mladinke ter starejši gasilci. Pionirji so se pomerili v treh disciplinah: v vaji z vedrovko, v prenosu vode in v vaji razvrščanja, kjer so pokazali osnove poveljevanja in korakanja.

 

Mladinci so najprej reševali teste na temo požarne varnosti. Sledilo je tekmovanje v mokri vaji s hidrantom, kjer so morali v čim krajšem času pravilno postaviti orodje in zbiti tarči na koncu proge. Zadnja je bila vaja razvrščanja, ki zahteva toliko znanja kot pri članih. Starejši gasilci so se pomerili v dveh disciplinah, in sicer v vaji s hidrantom in v vaji raznoterosti. Na razglasitvi rezultatov je prisostvoval tudi župan Občine Radovljice Ciril Globočnik, ki je pohvalil tovrstno obliko tekmovanja, skupnega druženja in tudi izvedbo.

 

Popoldan so se pomerile ekipe članov in članic, ki se po starosti potem delijo še v dve kategoriji. Svoje teoretično znanje so najprej pokazali pri reševanju testov, sledilo je izvajanje taktične mokre vaje, ki je precej zahtevna in traja od dve do tri minute. Rezultat je odvisen od usklajenosti moštva. Od članov zahteva dobro psihofizično in strokovno usposobljenost. Za vajo je bil že pred tekmovanjem postavljen poligon, da so društva lahko vadila, za kar gre zahvala predvsem poveljniku GZ Bled-Bohinj in članom PGD Zasip. Nekatera društva so si poligon za trening postavila kar sama.

 

Na razglasitvi rezultatov je bil prisoten župan Občine Bled Janez Fajfar, ki je v kratkem nagovoru čestital vsem udeležencem in izrazil veselje, da so se ponovno zbrala društva iz nekdanje skupne gasilske zveze in skupne občine.

 

Čez ves dan se je tekmovanja udeležilo 24 ekip, skupaj 216 tekmovalcev iz GZ občine Radovljica in 28 ekip, skupaj 252 tekmovalcev iz GZ Bled-Bohinj. Tekmovanja so se udeležile ekipe PGD Bohinjska Bela (2 ekipi), PGD Bohinjska PGD Češnjica (2 ekipi), PGD Gorje (4 ekipe), PGD Gorjuše (1 ekipa), PGD Koprivnik (3 ekipe), PGD Podhom (4 ekipe), PGD Ribno (5 ekip), PGD Selo (3 ekipe), PGD Stara Fužina (2 ekipi) in PGD Zasip (2 ekipi). Iz vsake gasilske zveze so se najboljše tri ekipe v posamezni kategoriji uvrstile na regijsko tekmovanje, ki bo potekalo v oktobru – mesecu požarne varnosti.

 

Ob koncu se zahvaljujemo vodstvu podjetja LIP Rečica, ki nam je s soglasjem uporabe njihovih površin, vode in elektrike omogočilo nemoteno izvajanje tekmovanja. Zahvaljujemo se tudi sodnikom obeh gasilskih zvez, ki so izvajali korektno sojenje za vse ekipe na tekmovanju, ter IPGD Lip Rečica in PGD Bled-Rečica za pomoč pri organizaciji.

 

 

GZ Bled-Bohinj

Oglejte si tudi