DANES
23°C
7°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Stanovska nagrada Hubertu Široki

Društvo oblikovalcev Slovenije je devetič podelilo priznanja Oblikovalski presežki za izstopajoča dela v letošnjem letu. To je najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji. Med nagrajenci je tudi blejski virtuoz pri oblikovanju nakita, Huberto Široka.

Strokovna žirija med prispelimi deli nagradi tista, ki so po njeni oceni najbolje oblikovana in ki prispevajo k razvoju in dvigu vizualne kulture okolja na različnih področjih oblikovanja. Ocenjuje grafično, industrijsko, unikatno, prostorsko, scensko oblikovanje, oblikovanje notranje in zunanje opreme, prostorov, scenskih postavitev in multimedijskih celostnih rešitev. Letos je na razpis prispelo 25 del, žirija pa je podelila sedem priznanj za oblikovanje in eno za življenjsko delo.

Huberto Široka je dobil nagrado za projekt Nakit,  pri katerem avtor prepleta svoje odlično obrtno srebrokovaško znanje in kreativnost. Nakit  je oblikovan polno in hkrati prefinjeno, masivno in obenem elegantno, močno in hkrati nežno. Skozenj uporabniku in gledalcu sporoča, da tu ne gre več zgolj za formo, temveč za sredstvo; ne gre več za izdelovalca, ampak za pripovedovalca. Med njegovimi deli prav nakit najbolj odraža avtorjev pogled na svet: »Ko kitim človeka, kitim prostor; ko kitim prostor, kitim človeka.«

Ko sem ga obiskala, je dejal, da svoje kreacije dela v ciklusih, ljudje pa pridejo k njemu, da bi domov odnesli njegove zgodbe.

''Stanovska nagrada je veliko vredna, saj pomeni, da tvoje delo prepoznajo tvoji kolegi, '' je dejal in dodal, da je izjemno ponosen na Rajsko ptico.

'' Rajska ptica, ki sem jo naredil, je že petnajst let simbol Bleda in verjamem, da bo tako tudi ostalo,'' pravi.

Njegova ljubezen sta namreč arheologija in Bled. '' Bled je seveda zelo vplival na to, kar delam. Ko so našli 1500 let star kovan nakit, me je prešinilo -  to je to! Včasih se poistovetim z mojstrom, ki je tu delal dva tisoč let nazaj, in ko nekje v daljavi odzvanjajo kladiva, nikoli ne vem, ali so moja ali njegova.''

Iskrene čestitke, Berto!

 

Oglejte si tudi