Oceni objavo

PRIZNANJE ZA USPEŠNO OBNOVO IN REVITALIZACIJO KOMPLEKSA BLEJSKI OTOK

Bled - Steletovo priznanje za leto 2013 med drugim prejme tudi blejski župnik Janez Ferkolj. Slovensko konservatorsko društvo mu ga je podelilo za izjemen prispevek pri ohranjanju kulturne dediščine Blejskega otoka.

Podelitev priznanj je bila konec maja v Narodni galeriji v Ljubljani. 

Slovensko konservatorsko društvo, ki je bilo ustanovljeno leta 1971, Steletovo nagrado in priznanja podeljuje več kot 20 let. Odličja se imenujejo po nestorju na področju varstva kulturne dediščine na Slovenskem Francetu Steletu.

Blejski otok je kulturnozgodovinski spomenik državnega pomena, izjemna naravna vrednota in s cerkvijo ter zvonikom eden od simbolov Slovenije. Likovne upodobitve z romarsko cerkvijo in pomožnimi poslopji krasijo domove Slovencev po vsem svetu. Bogate so arheološke najdbe, zlasti staroslovansko grobišče.

 

Otok so v 19. in v prvi polovici 20. stoletja obiskovali predvsem romarji. Kasneje je bila pozornost iz cerkve preusmerjena na simbolni pomen otoka in v razširjen turistični obisk. V šestdesetih letih je bila izpeljana zgledna prenova stavb po načrtih arhitekta Toneta Bitenca. Usmerjena je bila v muzejske vsebine, ki pa niso povsem zaživele.

 

Po osamosvojitvi Slovenije je zaradi sporov ob denacionalizaciji minilo deset let brez večjih vlaganj. Napredek za otok je bila leta 2004 obnova južnega stopnišča s sredstvi Ministrstva za kulturo RS in izdelava arhitekturnih posnetkov vseh otoških stavb.

 

Za oživitev otoka in stavb na njem pa je najbolj zaslužen potrpežljivi župnik dr. Janez Ferkolj. Premišljeno se je povezal s strokovnjaki, z arhitektko Matejo Kavčič, svetovalcema Romano in Antonom Bohincem in drugimi. Z neumorno energijo je najprej spodbudil vrnitev sakralnih poudarkov cerkvi in vzporedno izven nje uredil sodoben turistični center z vsem, kar obiskovalci vsega sveta pričakujejo in kar takšna izjemna lokacija rabi.

 

Prenovili so tako imenovani Bitenčev trakt med mežnarijo in proštijo. Z minimalnimi posegi v gostinskem prostoru, z menjavo pohištva in prenovo sanitarij je zaživel nov svetel prostor, ki ga je obogatila ponudba spominkov in slovenskih jedi, zlasti potic vseh oblik in okusov. S Potičnico, kot se po novem imenuje Bitenčev prizidek, je otok pridobil zgleden lokal, ki gradi na tradiciji slovenske kulinarike in oblikovanja, brez prepogostih »folklornih« poudarkov. Del celovite ponudbe je še trgovina s spominki v pritličju proštije, ki po vzorcu iz starega župnišča na Bledu ponuja obiskovalcem bogat nabor domačih izdelkov. Nadaljevanje prenove na otoku je seglo v zvonik. Novo stopnišče pelje do razglednih višin. Zgledno prezentirana in restavrirana ura nam meri čas. V mežnariji je dodatno urejen večnamenski prostor za srečanja na najvišji protokolarni ravni. V cerkvi sami pa zvon želja odzvanja, da si podobnih gospodarjev kulturnih spomenikov žele strokovnjaki in obiskovalci.

 

Janez Ferkolj je z izjemno zavzetostjo omogočil, da so prenovitveni posegi na Blejskem otoku vzpostavili dodano vrednost, kakršno si izjemna naravna in kulturna vrednota zasluži, so zapisali v Slovenskem konservatorskem društvu.


Oglejte si tudi