Bled

DANES
19°C
8°C
JUTRI
18°C
13°C
Oceni objavo

Mladinski pihalni orkester Bled na izmenjavi v Franciji

V februarju so se učenci Glasbenega centra DO RE MI udeležili glasbene izmenjave v Franciji. Izmenjava je prvič zaživela pred dvema letoma, ko so Slovenijo obiskali učenci Konservatorija v Croixu in skupaj z učenci GC DO RE MI Bled koncertirali v Bohinju in na Bledu.

Tokrat pa so učenci, člani Mladinskega pihalnega orkestra Bled, pod vodstvom učiteljev Primoža Kerštanja, Luka Zapuška in Gregorja Plambergerja svoje glasbeno znanje, slovensko kulturo in sloves blejskih lepot ponesli v francoski mesti Seclin in Croix. Izmenjava je bila plod zamisli in organizacije Eve Jensterle, učiteljice flavte na GC DO RE MI, in Géralda Lacharrièra, učitelja flavte na Konservatoriju v Croixu.

Osrednja dogodka izmenjave sta bila koncerta z naslovom Slovenian Rhapsodie, ki so ju odlični mladi blejski glasbeniki skupaj s svojimi francoskimi kolegi izvedli v Salle Ronny Coutteure v Seclinu in v koncertni dvorani Konservatorija v Croixu. Na prvem koncertu se je članom Mladinskega pihalnega orkestra Bled pod vodstvom Luka Zapuška pridružilo 50 učencev glasbene šole Centre Municipial d´Expression Musicale iz Seclina.Tako so med drugim v izvedbi združenega francosko slovenskega pihalnega orkestra zavidljivo ubrano zazvenele tudi slovenske skladbe Čas počitnic, Golica in Moj očka ima konjička dva, kjer so se članom orkestra pridružili tudi mali francoski pevci otroškega pevskega zbora in slovensko pesem interpretirali z očarljivo suverenostjo. 

Na drugem koncertu so naši glasbeniki združili moči s 60 učenci Konservatorija v Croixu in tudi tokrat očarali francoske poslušalce z več kot odličnim igranjem. Kot je po koncertu zapisal francoski novinar: ´Naj živijo medkulturne izmenjave!´

Mladi blejski glasbeniki in njihovi učitelji so bili s strani francoskih organizatorjev deležni zelo toplega sprejema in prisrčne gostoljubnosti. V Seclinu so jih učenci Osnovne šole Paul Langevin pričakali v dvorani, okrašeni z ročno izdelanimi slovenskimi grbi, zastavami, s pozdravnimi sporočili v slovenščini ter v barvah slovenske zastave. Udeležili so se tudi sprejema pri županu Croixa in si ogledali več kulturnih znamenitosti Lilla in okolice. V Seclinu so si ogledali čudovito zvonovje, ki je nameščeno v zvoniku cerkve St. Piat, sestavljeno iz 42 litih bronastih zvonov in je eno izmed najbolj natančno uglašenih v Evropi. V igranju na ta impresivni inštrument preko klaviature so se preizkusili tudi naši mladi glasbeniki in po vsem Seclinu so odzvanjale melodije izpod njihovih rok, med njimi tudi Zdravljica. Izmenjava v Franciji je bila tudi didaktične narave, saj so člani našega orkestra vestno vadili in imeli delavnico improvizacije. Ogledali so si tudi Avditorij Le Noveau Siècle in poslušali odprto vajo ter simfonični koncert Nacionalnega orkestra v Lillu.


Koncert v Croixu

Izmenjave so se udeležili tudi trije učenci iz Glasbenega centra DO RE MI z motnjo avtisitčnega spektra. Izmenjava je korak v smeri internacionalizacije DO RE MI-ja in pomeni priložnost za edinstveno kulturno izmenjavo in obogatitev mednarodnih odnosov. Mladim glasbenikom je izmenjava omogočila, da so spletli trajna prijateljstva, utrdili veščine sporazumevanja v tujem jeziku in skozi univerzalni jezik, ki je glasba, razvili zavedanje globalne povezanosti. 

Izmenjavo so finančno podprli Javni zavod Turizem Bled, Gradbeništvo Prestor d.o.o., ALPE-PANON, gostinske storitve d.o.o., MDM-Elmex d.o.o., Občina Bled, Bredent d.o.o., Metronik d.o.o., Gorenjska gradbena družba d.d., Občina Žirovnica, Občina Kranjska Gora, TPB d.o.o., Optika Mesec d.o.o. in Čarman, Bled, d.o.o. Vsem donatorjem in podpornikom se najlepše zahvaljujemo.


Za GC DO RE MI

Nina Kompare Volasko

Oglejte si tudi