DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
7°C
Oceni objavo

DRŽAVA OB RAZGLASITVI EPIDEMIJE V ZAČETKU BREZ POSLUHA ZA GOSPODARSTVO

Država je predolgo po razglasitvi odlašala s sprejemom ukrepov, zato je veliko podjetnikov zapadlo v nevzdržen položaj. To velja za vse tiste dejavnosti, ki so bile zaradi uveljavitve Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS primorani zapreti vrata svojih obratov. Predvsem tisti podjetniki, z več zaposlenimi, so bili v dilemi, kaj storiti s kadrom, ki so ga gradili desetletja. Z Zakonom o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP), ki je stopil v veljavo v nedeljo, 29.3.2020, je država gospodarstvu namenila ključna ukrepa, in sicer 40 % nadomestila za začasno čakanje na delo za zaposlene in odlok plačila prispevkov samozaposlenim do 31.3.2022. 

 

Podjetniki so delavce odpuščali, ker država ni pravočasno dala jasnih signalov o kakršni koli konkretni pomoči, hkrati pa so se kot delodajalci dobro zavedali, da jih bodo po končani situaciji še kako potrebovali. Kmalu po začetku razglasitve epidemije so se ustavila tudi plačila in veliko podjetnikov je postalo nelikvidnih, kar se je pokazalo že pri izplačevanju marčevskih plač. Tako imenovanim »popoldancem« ukrepi ne pripadajo, zato jih je veliko svoje s.p.-je zaprlo. Zaprli so tudi nekateri samostojni podjetniki, ki jim ukrep o odloku plačila prispevkov ni omogočal preživetja.  

 

Državni zbor je 2.4.2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omejitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki prinaša precej več rešitev za gospodarstvo kot prvi interventni zakon. Kljub temu ostaja še precej nejasnosti, katere preko pravnih služb OZS rešujemo z ostalimi državnimi inštitucijami. Konkretna pojasnila bodo lahko nekoliko pomirila podjetnike in delodajalce. 

 

Delodajalci so za opravičenost do nadomestila za mesec marec dolžni vloge za delavce na ZRSZ posredovati najkasneje do 18.4.2020, in sicer za tiste delavce, ki so bili napoteni na začasno čakanje na delo in za katere bodo delodajalci od države prejeli povračilo nadomestila in s strani države plačane  prispevke. Tudi oprostitev plačila prispevkov za podjetnike bo možna že od razglasitve epidemije dalje, enako velja za temeljni dogodek.

Vse popravke napak iz drugega zakona država obljublja v naslednjem paketu, ki naj bi bil sprejet do konca aprila 2020. 

 

Že od vsega začetka epidemije je Območna obrtno-podjetniška zbornica Radovljica želela zagotoviti dobavo mask za njene člane. Po nekaj neuspešnih naročilih, so aktivirali članice Sekcije tekstilcev pri OOZ Radovljica in sami pričeli s proizvodnjo. Zaščitne maske, ki so namenjene večkratni uporabi zagotavljajo tako članom, kot ostalim podjetnikom in občanom glede na povpraševanje. Vsem štirim Občinam, ki jih OOZ Radovljica pokriva, so sredi marca 2020 podarili 180 teh mask. 

 

Petra Ambrožič, OOZ Radovljica


Oglejte si tudi