DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Srečanje gibanja Pot v Vrhpolju

V nedeljo, 19. januarja popoldne, smo člani gibanja Pot napolnili cerkev sv. Primoža in Felicijana v Vrhpolju pri Vipavi.

Zbrali smo se  v rojstnem  kraju  ustanovitelja našega gibanja gospoda Vinka Kobala v znak hvaležnosti, da smo ob njem rasli in se klesali, da smo gradili skupnost, v kateri se še danes počutimo sprejeti kot pri domačem ognjišču. Gospod Vinko je bil v  Vrhpolju, kot je sam največkrat poudaril  - »v najlepšem kraju na svetu«, rojen na ta dan pred 86. leti. Drugi razlog pa je bil ogled, ali bolje rečeno, branje mozaika p. Marka Ivana Rupnika. Z enim od vrhuncev njegovih umetniških stvaritev je cerkev v Vrhpolju zablestela v vsej svoji lepoti, kar smo se obiskovalci osebno prepričali.

Naše srečanje smo začeli z večernicami, potem pa je razlago mozaika pripravil in nas v branje uvedel domačin, sicer stolni župnik v Kopru, dr. Primož Krečič, ki je s patrom Rupnikom sodeloval v času nastajanja umetnine. Moram reči, da njegovo izvajanje ni bila samo razlaga, ampak tudi bogata svetopisemska kateheza, ki nam jo sam mozaik nudi. Preko hvalnice modrosti, daritve, krsta, vere, svetega zakona, oznanjenja in veselja, nas vstali Kristus po sv. Duhu vodi k Očetu. Ob taki stvaritvi obiskovalec lahko to lepoto samo občuduje, ob njej premišljuje in moli ali pa se sonči ob božjih žarkih, ki se izlivajo iz tabernaklja.

Da gibanje Pot živi,  je dokaz množična udeležba in še dolgo prijateljsko druženje ob kozarčku vrhpoljskega in dobrotah gospodinj. Ob tej priložnosti vsa zahvala za gostoljubje župniji Vrhpolje in župniku Janezu Kržiščniku.

Niko Ličen

 

 


Del mozaika v Vrhpolju

Oglejte si tudi