DANES
22°C
12°C
JUTRI
20°C
13°C
Oceni objavo

Shod v spomin na Filipa Terčelja

Že tradicionalno se je na lepo junijsko soboto na Kovku zbralo veliko ljudi na shodu, ki vsakoletno obudi spomin na primorskega duhovnika, pesnika in narodnega delavca Filipa Terčelja.

Terčeljeva pot na Kovk je letos potekala na vročo soboto, 15. junija 2013, iz šestih pohodnih smeri: Šturij, Stomaža, Lokavca, Otlice, Budanj in Cola. Okoli sedemdeset pohodnikov so spremljali vodniki gorski reševalci Planinskega društva Ajdovščina, ekipa prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina in zdravnika, zakonca Božič. Na Kovku na gozdni jasi Taloške domačije je ob 11. uri potekala molitvena ura pod vodstvom  Dragice Bajec iz Cola ter v okviru gibanja Prenove v Duhu Vipavske dekanije. Točno opoldne je slovesno mašo poleg vicepostulatorja  Bogdana Vidmarja in še šestih okoliških duhovnikov vodil prof. dr. Janez Juhant. Liturgijo je obogatila župnija Budanje s petjem Terčeljevih pesmi, mladi pritrkovalci iz Lokavca pa so po sveti maši prevzeli prisotne s svojimi melodijami na šestih zvonovih.

Prof. Juhant je v svojem nagovoru pozval prisotne »naj kristjani postavimo svoje življenje na globlje dolgoročne temelje, ker danes mnogi živijo zelo površno. Eden takšnih temeljev je vera, za katero moramo biti svojim prednikom hvaležni. Filip Terčelj je svoje življenje goreče z vso svojo osebo posvetil bližnjemu, danes mu priporočamo našo mladino, domovino in ves svet, da bi zmogli prav živeti v današnjem času. Moč naše vere v našem preizkušanem narodu se najbolj izkazuje v nesebičnem žrtvovanju naših prednikov, ki so bili pripravljeni zastaviti celo svoja življenja za ta dragoceni zaklad vere, hkrati so tako ohranjali tudi narodne korenine z domačo besedo. Po besedah prof. Juhanta je tudi Filip Terčelj »tak svetal zgled, ko s svojo globoko vero, ki je prežemala vse njegovo življenje in delo, kliče k življenju za druge.«

Šturski župnik Marko Kos, ki že dvajset let vodi Terčeljevo rojstno domačo župnijo, pa je v pozdravu miru poudaril pomen poslanstva miru v današnjem svetu: »Neke vrste čudež je dejstvo, ki smo mu prisotni. Iz desetletij zamolčanosti, namerne pozabljenosti in brisanja določenih imen iz naše zgodovine in našega spomina, iz desetletij strahu in pozabe smo priklicali Filipa Terčelja in še mnoge druge k vstajenju zavesti našega naroda, da razmišljamo o njegovem poslanstvu, ki ga je tako zgledno vršil. Naj bo to poslanstvo vir miru, da oznanjamo, pričujemo in častimo Kristusa, iz njega živimo in to prinašamo bližnjemu, čeprav je to včasih težko. To poslanstvo nas bogati.«

1/5





Po vrnitvi na Taloško domačijo je vse pohodnike in druge obiskovalce pričakala pogostitev Hieronima Vidmarja in sorodnikov Filipa Terčelja iz Šturij. S svojo prisotnostjo so prireditev popestrili tudi člani Folklornega društva iz Vipave. Za vso pomoč in sodelovanje je Terčeljev odbor kot organizator hvaležen tudi skavtom stega Ajdovščina - Šturje in gasilcem PGD Col. 

Nadja Pregeljc

 

Oglejte si tudi