DANES
22°C
12°C
JUTRI
20°C
13°C
Oceni objavo

Adventni večeri 2016

Vsi trije letošnji tradicionalni že 26. Adventni večeri verskega poglabljanja v organizaciji Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina so privabili številne poslušalce, ki so napolnili dvorano v Škofijski gimnaziji Vipava.

Gost prvega večera, 1. decembra, je bil kriminalistični inšpektor Marko Hlebec, ki je spregovoril o nevarnosti novih drog, ki se razširjajo v raznih sintetičnih oblikah in so zlahka dostopne na spletu. Tudi Slovenija je na udaru množičnega pojavljanja novih sintetičnih drog. Med leti 2005 do 2014 je bilo na ozemlju EU zaznanih več kot 450 novih drog, nove psihoaktivne snovi pa so od leta 2013 v porastu tudi v Sloveniji.

Gosta drugega večera, 8. decembra, sta bila zakonca Mojca in Severin Maffi s svojim pričevanjem, kako so Marijina sporočila v Fatimi zaznamovala stoletje. S Fatimo je mnogo bolj, kot si mislimo, povezana zgodovina Cerkve in sveta v dvajsetem stoletju. Ta zgodovina bi bila lahko popolnoma drugačna, kot je bila, mnogo manj ali sploh ne krvava, če bi ljudje poslušali in uresničevali Marijina sporočila, ki jim jih je posredovala po treh preprostih pastirčkih, Luciji, Frančišku in Jacinti.  

V tretjem adventnem večeru je mag. Jernej Vrtovec predstavil svojo knjigo "Vloga nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije". Knjiga je dragoceno delo, ki osvetljuje nadškofa Šuštarja na nov način. Bil je mož širokih pogledov, človek sprave in strpnosti, stavil je na dialog. Je žal pozabljeni osamosvojitelj. Pred plebiscitom leta 1990 je prevzel odgovornost, šel na TV in dejal: "Vabim vse kristjane pa tudi druge, da se udeležijo glasovanja in s svojim DA potrdijo življenjsko moč in ustvarjalno politično voljo slovenskega naroda. Storimo vse, da bo plebiscit uspel." Za to dejanje so mu v knjigi hvaležnost izrazili tako "levi" kot "desni". Nadškof Šuštar je s svojim življenjskim poslanstvom zazanamoval slovenski in tudi evropski prostor tako na verskem kot tudi na kulturnem in in družbenem področju ter odločilno prispeval k slovenski osamosvojitvi leta 1991. Večere smo zaključili v prazničnem vzdušju veselega adventnega pričakovanja. 
Blagoslovljene božične praznike ter miru in veselja v letu 2017 želimo vsem ljudem dobre volje člani Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina.

1/3

Jernej Vrtovec

zakonca Maffi

Marko Hlebec

Niko Ličen

Oglejte si tudi