DANES
24°C
12°C
JUTRI
25°C
8°C
Oceni objavo

Kolesarski klub Črn trn z izjemnimi uspehi

V kolesarskem klubu Črn trn iz Ajdovščine smo že potegnili črto pod letošnjo sezono in jo ocenili kot zelo uspešno.
Črn trn se je udeležil večine najodmevnejših tekmovanj v gorskem kolesarstvu tako doma kot tudi v tujini. Tekmovalci so nastopali v skoraj vseh disciplinah gorskega kolesarstva: 4-krosu, spustu, enduru, dvoboju, prostem slogu in BMX-u. Spisek osvojenih državnih naslovov so krepko podaljšali: Miran Vauh in Zarja Černilogar sta osvojila naslov članskega državnega prvaka in pokalnega zmagovalca v spustu (med moškimi in ženskami seveda); Ajdovca Matija Stupar in Mitja Ergaver sta postala državna prvaka v 4 krosu, prvi med člani, drugi med mladinci; Peter Mlinar nosi naziv članskega državnega prvaka v enduru; Kristjan Medvešček se ponaša z naslovom prvaka v mednarodni seriji superenduro v kategoriji do 23 let, poleg tega je postal še članski pokalni prvak v enduru; Luka Berginc pa mladinski državni prvak v spustu.

Tako je bila ekipa KK Črn trn novembra razglašena za najboljšo enduro ekipo v Sloveniji in za drugo najboljšo spustaško ekipo v državi (za prvaki ŠKTD Avče).

Na mednarodnem prizorišču je Zarja Černilogar ubranila naslov evropske pokalne prvakinje v spustu po verziji IXS cup in dosegla izvrstno 8. mesto na svetovnem pokalu v Meribelu. Ne gre pozabiti še na uspeh Janija Fučke v slovenskem prostem slogu (dirt) in na njegov znameniti pionirski dvojni premet z BMX kolesom, ki si ga lahko ogledate tudi v spletnih medijih.

Sezona je zahtevala tudi svoj davek in sicer poškodbo Mirana Vauha v Schladmingu. Miran potrjuje, da bo za naslednjo sezono že v redu. Žal pa v naslednji sezoni dresa Črnega trna ne bo več nosila Zarja Černilogar. Ajdovski klub namreč nima dovolj finančnih sredstev, da bi Zarji omogočil potrebno aktivno udeležbo na vseh tekmah svetovnega pokala in zato smo v dogovoru z ekipo Uniortools uredili prestop. Zarji želimo vse najboljše na njeni nadaljnji športni poti!  

Z uspešnim delom z mladimi pa smo uspeli pridobiti tudi nove tekmovalce. Med njimi bi želeli izpostaviti Žana Godino, državnega prvaka v BMX in edinega slovenskega udeleženca na BMX Super Cross dirkah. Uspelo nam je pridobiti tekmovalce različnih starostnih razredov tako, da imamo dobro skupino tekmovalcev tudi za prihodnje sezone.

Organizacija prireditev …

Že pred začetkom letošnje sezone (22. februarja) je KK Črn trn v sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije v Ajdovščini organiziral 1. slovensko gorsko kolesarsko konferenco. Dogodek je bil zelo aktualen, saj se je v tem času sprejemala tudi zakonodaja glede gorskega kolesarjenja po naravnih površinah. Dogodka se je udeležilo več kot 60 udeležencev iz različnih organizacij in društev, med njimi predstavniki Planinske zveze Slovenije, Smaragdne poti, Kolesarskega parka Pohorje, pa gorsko kolesarski klubi in lastniki zemljišč. Črn trn se je za konferenco odločil, ker verjamemo, da ima gorsko kolesarstvo kot šport in turistična dejavnost v naši dolini velik potencial.

Po nekaj letih in zapletih je velika proga 4X, na kateri smo leta 2009 organizirali prvo evropsko prvenstvo v Ajdovščini, zopet zaživela v tekmovalnem duhu. Gostili smo državno prvenstvo v 4-krosu. Po napeti dirki si je domači klub priboril naslov državnega prvaka tako v članski kot v mladinski kategoriji. Tekmovanja se je udeležilo 60 tekmovalcev iz različnih starostnih skupin.

Že tradicionalno smo izvedli tabor gorskega kolesarstva, ki se ga je udeležilo veliko najmlajših kolesarjev. Tedni kolesarstva so bili na mali progi v Palah in v učilnicah Hiše Mladih poučni in zanimivi že od začetka meseca septembra. Poleg izobraževalno-vadbenega programa v družbi vaditeljev in aktualnih državnih prvakov (Matija Stupar, Kristjan Medvešček, Mitja Ergaver, Tilen Jejčič idr.) sta bili v okviru tabora organizirani tudi dve dirki v pokalu B4X za otroke in mlade do 15 leta starosti. Ob zaključku tabora bi radi izpostavili starše mladih kolesarjev. Zahvalili bi se jim za aktivno udeležbo in nesebično pomoč pri organizaciji.

1/2

Foto Vanja Kodermac

Foto Vanja Kodermac

Poleg strnjene oblike vadbe v okviru tabora gorskega kolesarstva aktualni državni prvak v 4 krosu Matija Stupar že tretje leto zapored vodi treninge gorskega kolesarstva za otroke in mlade. Treningi so dvakrat tedensko in potekajo na mali progi v Palah ter na drugih prizoriščih. Plod dobrega dela se že obrestuje, saj mladeniči v svojih kategorijah dosegajo odlične rezultate. V disciplini BMX, ki je za začetnike tudi ena od najbolj primernih, je Tim Rovtar na mednarodnih preizkušnjah posegal po najvišjih mestih. V podmladku KK Črn trn je še veliko perspektivnih tekmovalcev, o katerih boste v prihodnosti zagotovo še kaj slišali.

V novo sezono s svežim zagonom, idejami in delom …

V naslednjem letu bodo naši napori uperjeni v nastope naših tekmovalcev na vrhunskih tekmah, pridobivanje mladih kolesarjev in nadaljevanje dosedanjega dobrega dela v obliki družbeno-koristnih pobud in dejanj, izobraževanj in osveščanj, sodelovanja z lokalnimi društvi, ustanovami in posamezniki, s slovensko, evropsko in svetovno kolesarsko zvezo, s planinskimi društvi in zvezo, z aktivnim delom na področju organiziranja in izvajanja gorsko-kolesarskih aktivnosti.

Kot člani neprofitnega društva vlagamo veliko zasebnega časa in energije v pripravo gorsko kolesarskega centra v Ajdovščini, ki bi povezal različne že obstoječe objekte in ureditev novih objektov in poti v zaključeno celoto svetovnega kova. S tem bi omogočali celovito ponudbo za vadbo različnih gorsko kolesarskih disciplin in širok spekter možnosti za razvijanje gorsko kolesarskega turizma na našem področju. S podporo in pomočjo občine nam to lahko tudi uspe.

KK Črn trn

Oglejte si tudi