JUTRI
25°C
9°C
SOB.
25°C
10°C
Oceni objavo

Lokalna kulturna dediščina med tradicijo in inovacijo

Nastala gospodarska in socialna kriza zahteva razmislek o vzpostavljanju novih razvojnih potencialov, ki bodo pripeljali v kvalitetnejše in socialno bogatejše življenje. Napredka družbe ne zagotavlja le razvoj visokotehnoloških produktov, temveč tudi ustvarjalno okolje, s povezanimi in sočutnimi ljudmi, ki poznajo in cenijo naravna in kulturna bogastva svojega bivalnega okolja.

Znanja in veščine naših prednikov, ki so živeli v sožitju z naravo in vzdržno izkoriščali naravne danosti, nam lahko veliko pomagajo pri razvijanju novih produktov, ki bodo oblikovani na podlagi prepleta tradicije z inovacijo.  

Na Ljudski univerzi Ajdovščina nadaljujemo s študijskim krožkom Kulturna dediščina - vir trajnostnega razvoja. Cilj študijskega krožka je oblikovanje novih, inovativnih  turističnih produktov o Vipavski dolini, ki bodo odražali lokalno kulturno dediščino med tradicijo in inovacijo. Njihova zgodba bo izražala trajnostni razvoj, povezan z zgodovino načina življenja v Vipavski dolini, zlasti sožitje urbanega načina življenja s podeželskim. Poleg nadaljevanja lanskoletne naloge, ki je bila osredotočena na raziskovanje zgodovine pekarstva v Ajdovščini in spoznavanju receptov nekdanjih pekarskih mojstrov (produkti iz fig), bo v letošnjem letu poudarek tudi na drugih razvojnih priložnostih (npr. spoznavanju načinov gojenja in vzdrževanja starih semen – semenarstvu, zeliščarstvu, sadjarstvu, domači in rokodelski obrti, oblačilni kulturi, arhitekturi itd.). Vsebina krožka bo prilagojena željam in potrebam udeležencev.

Obiskovanje študijskega krožka, kjer bo poudarek na raziskovanju in ustvarjanju novih razvojnih produktov Vipavske doline, bo priložnost tako za mlade, brezposelne in upokojence, ki si v kreativnem okolju želijo razvijanja novih osebnih potencialov, izkušenj in znanj.    

Dr. Jasna Fakin Bajec, Raziskovalna postaja ZRC SAZU Nova Gorica


Dr. Jasna Fakin Bajec

Oglejte si tudi