JUTRI
21°C
14°C
SRE.
20°C
12°C
Oceni objavo

Dijaki ŠGV na čezmejnem projektu Ločene poti – skupna prihodnost v Tinjah na avstrijskem Koroškem

Kako si zanimivo povedati družinsko zgodbo, kaj povezuje zgodovino avstrijske Koroške in Slovenije, kaj vemo o dvo - in večjezičnosti, o manjšinah, o kulturni raznolikosti Evrope – o tem in še marsičem so se med seboj in z uglednimi predstavniki javnega življenja pogovarjali mladi na prvem tovrstnem srečanju na avstrijskem delu našega Korotana.

Projekt, poimenovan Ločene poti – skupna prihodnost, je potekal od 18. do 21. junija v koroški vasi Tinje (nemško Tainach) v Podjuni na avstrijskem Koroškem. Udeležilo se ga je  več kot 80 dijakov in dijakinj iz Avstrije in Slovenije,  med njimi tudi osem iz Škofijske gimnazije Vipava, in sicer tistih, ki se kot drugega tujega jezika učijo nemščino. Spremljala jih je prof. nemščine na ŠGV Nataša Sever, ki je s  koordinatorko čezmejnih projektov na vipavski gimnaziji, prof. Martino Podbersič Smrdel, in seveda skupaj z dijaki poskrbela tudi za izvirno predstavitev šole in naše doline (med drugim so, oblečeni v vipavsko nošo, udeleženim predstavili del vipavske kulture).

Kako je bil projekt zastavljen, najlepše povedo prav misli udeleženih dijakinj in dijakov po končanih dejavnostih.

»S projektom smo začeli že prvi dan, ko smo se 'bavili' s preteklostjo (besedo 'baviti se', ki počasi izginja iz slovenščine, smo na Koroškem v teh dneh velikokrat slišali in mi je res zelo všeč).  Razdeljeni smo bili po skupinah, kjer smo si pripovedovali družinske zgodbe. Bilo mi je zelo zanimivo, ker sem slišala veliko različnih zgodb in spoznala zgodovino tudi z drugega zornega kota (zgodbe Avstrijcev in koroških Slovencev). Zelo  mi je bilo všeč druženje z ostalimi dijaki, predvsem pa prizadevno prevajanje dvojezičnih koroških Slovencev. Prvič sem bolj podrobno spoznala težave, s katerimi se morajo spopadati za obstoj slovenščine.«

»Naslednji dan – začeli smo ga s predstavitvami –  je bil zelo lepo izpeljan; zelo zanimiva sta bila muzej in taborišče na Ljubelju. Še posebej pa mi je bila všeč vožnja z brodom.«

»Organizacija ekskurzije je bila odlična, videli smo veliko novega in zanimivega, najbolj mi je v spominu ostal sprehod po romarski poti svete Heme.«

V četrtek so dijaki v skupinah debatirali o možnostih povezovanja med nami in se zvečer srečali s povabljenimi predstavniki politike in javnega življenja. Zanimivo je, da so mladi ravno ta pogovor videli zelo raznoliko – prav v duhu politike, bi lahko rekli: nekateri so bili z njihovimi odgovori zadovoljni, drugi ne.

Na vprašanja mladih so odgovarjali: krški škof dr. Alois Schwarz, avstrijski veleposlanik v Sloveniji dr. Clemens Koja, slovenski veleposlanik na Dunaju, dr. Aleksander Geržina, slovenski državni sekretar na uradu RS za Slovence v tujini in po svetu, dr. Boris Jesih, visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino, dr. Valentin Inzko, poslanka v Evropskem parlamentu, mag. Ulrike Lunecek, poslanka avstrijskega zveznega sveta, mag. Ana Blatnik, namestnik vodje oddelka za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS, Roman Gruden, in predsednik deželnega sveta Koroške za šolstvo, Rudolf Alterberger.

Štiridnevno srečanje je organiziralo več ustanov, glavno breme organizacije pa je nosil profesor na univerzi v Gradcu, univ. asistent mag. mag. Jürgen Pirker, čigar delo so (poleg prevajalcev, celotnega bivanja v domu Sodalitas, ekskurzije in vzdušja)  brez izjeme pohvalili vsi dijaki vipavske gimnazije, ki si tovrstna druženja želijo tudi v prihodnje – predvsem mladi namreč po njihovem mnenju zelo slabo poznajo problematiko slovenskega zamejstva.

Dogajanje je posnela tudi televizija, ki bo oddajo o dogajanju v Tinjah na avstrijski televiziji predvajala v nedeljo, 30. junija, ob 13.30 (prispevek v Dober dan, Koroška), na RTV Slovenija  pa v ponedeljek, 15. julija, na prvem programu ob 15.10  in na drugem ob 16.20.

Bojana Pižent Kompara

 

Oglejte si tudi