DANES
26°C
10°C
JUTRI
21°C
16°C
Oceni objavo

Ajdovščina – znamka kakovosti na mladinskem področju

Brestanica – Ajdovščina, 13. junija - Novoustanovljeni Inštitut za mladinsko politiko iz Ajdovščine je na posvetu Prihodnost mladih na stičišču s sedanjostjo v organizaciji mreže PRSTaN predstavil primer soodločanja mladih pri urejanju javnih zadev na primeru Strategije za mlade v občini Ajdovščina 2013 - 2018.

Predstavnik Inštituta za mladinsko politiko, Tadej Beočanin, se je med drugim dotaknil teme o položaju mladih v Sloveniji in pomenu sistematičnega pristopa k reševanju težav, s katerimi se mladi srečujejo. Sistematičen pristop k reševanju nezavidljivega položaja mladih v Sloveniji se, začenši na lokalni ravni, odraža v predstavljeni strategiji za mlade. Strategija za mlade v občini Ajdovščina 2013 - 2018 namreč temelji na poglobljeni analizi stanja na področju mladih v Ajdovščini in nabora želja mladih Ajdovcev. »Strategija za mlade v občini Ajdovščina 2013 - 2018 predstavlja primer dobre prakse tako z vidika končnega produkta kot z vidika procesa izvedbe posameznih faz priprave strategije,« pravi Beočanin. »Pričujoča strategija ni le dokument, ampak je tudi orodje, s katerim lahko vsaka lokalna skupnost začrta takšno mladinsko politiko, ki mladim nudi varno okolje, v katerem odraščajo in se razvijajo v odgovorne državljane – orodje, ki občino naredi še bolj mladim prijazno,« je jasen Beočanin.

Strategija za mlade v občini Ajdovščina 2013 - 2018 je bila tudi na posvetu v Brestanici sprejeta z velikim zanimanjem, saj nam ob predstavitvi Beočanin ni pozabil nazorno in s podatki podprtimi argumenti prikazati, kako slovenska mladina v danem položaju tone. Reševanja težav mladih, ki se med drugim odražajo v visoki stopnji brezposelnosti, počasnejšemu osamosvajanju in posledičnim kasnejšemu ustvarjanju lastne družine, stanovanjski in finančni odvisnosti od staršev, se je potrebno učinkovito spopasti najprej na lokalni ravni.

Posveta sta se udeležili tudi Ana Tomšič iz Mladinskega sveta Slovenije, ki je poudarila pomen strukturiranega dialoga mladih, in Bernardka Zorko iz Občine Krško. Občina Krško je v letu 2012 postala ena prvih prejemnic certifikata Mladim prijazna občina. Upravičenost naziva bo občina v letu 2013 potrdila s pripravo strategije za mlade.  

Udeležba na posvetu predstavnikov Inštituta za mladinsko politiko potrjuje odmevnost uspešnega programa Mladim prijazna občina, s katerim je pričel Mladinski svet Ajdovščina in ga sedaj nadaljuje Inštitut za mladinsko politiko.

 RM

Oglejte si tudi