DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
15°C
Oceni objavo

Tudi po 70 letih je spomin na tragedijo še živ

V nedeljo, 21. decembra 2014, se je na Planini odvijala slovesnost ob 70. letnici poboja moje družine ter požiga zaselka Koboli in domačije pri Pepetovih.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem Planincem za vzajemno pomoč pri organizaciji prireditve, Društvu gospodinj in dramski skupini Planina, oktetu Castrum, recitatorkama Kosovelovih pesmi Daši in Nataliji, predsedniku Zveze borcev Ajdovščina - Vipava Božu Novaku, slavnostnemu govorniku, državnem sekretarju na Ministrstvu za obrambo mag. Milošu Bizjaku, županu občine Ajdovščina Tadeju Beočaninu, predsedniku krajevne skupnosti Planina Eriku Curku, kvintetu trobil Slovenske vojske, častni straži Slovenske vojske, nosilcem praporov ter povezovalcu prireditve Jerneju Česnu.

Zahvaljujem se tudi mojemu vnuku Žanu, ki je prebral moje spomine na tisti dan pred 70 leti, ko sem star 9 let izgubil svoje starše, oba brata in sestro.

Hvala vsem prisotnim, da so počastili spomin na mojo mrtvo družino v upanju, da tudi mlada generacija ne bo pozabila na vse grozote, ki so se dogajale med vojno. In da ne bomo pozabili, da smo Slovenci, da smo danes svobodni in da živimo v miru. Ta slovesnost je pokazala tudi, da v vasi Planina še živi solidarnost in prijateljstvo.


Z lepimi pozdravi,

(edini preživeli) Jožef Marc

Oglejte si tudi