DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C

Zgodba o gasilskem avtu iz PGD Ajdovščina

V Prostovoljnem gasilskem društvu Ajdovščina smo v začetku julija v svoj dom sprejeli na novo obnovljeno poveljniško vozilo Toyoto Hillux. Nanjo smo še posebej ponosni, saj za njo stoji prav posebna in ne tako običajna zgodba in ker je vanjo vloženih nešteto ur kopice članov in prijateljev društva.

Vse se je začelo v lanskem letu, z dogovorom s podjetjem Elektro Primorska, da našemu društvu podari odrabljeno delovno vozilo. In tako je v jeseni 2021 k nam prišla Toyota Hillux, stara 15 let. Od začetka je bil načrt avto obnoviti in prilagoditi našim potrebam z lastnim vložkom in znanjem članov društva. Zelo prijazno je prostor za obnovo vozila odstopila družina Petrovčič iz Kamenj, kjer so potekala vsa potrebna dela. Vsem članom družine gre velika zahvala za njihovo potrpljenje in pomoč pri obnovi.

Tako smo nekatere članice in člani društva, tudi več ur tedensko, jesen in zimo preživeli v Kamnjah, kjer smo pod taktirko Klemna in Petra, članov s strokovnim znanjem in izkušnjami, ter budnim očesom Denisa, pripomogli, da je vozilo pridobivalo boljše stanje in lepšo podobo. Delo smo morali prilagajati tudi težjim epidemiološkim razmeram, zato se je le to velikokrat upočasnilo. Vozilo je bilo v veliki meri na novo obnovljeno, najprej z razstavljanjem posamičnih sklopov vozila, s katerim smo ugotavljali neustreznosti in tako predvideli naslednje korake v procesu obnove. V grobem se je izvedla še obnova nekaterih sestavnih delov, rekonstrukcija vozila ter montaža nove elektro-napeljave in nadgradnje. Končno je vozilo registrirano kot poveljniško, z možnostjo zamenjave različnih modulov ali kot vozilo za prevoz tovora, trenutno pa je prilagojeno za gašenje požarov, z manjšim rezervoarjem vode.

A veliko dela in dobre volje je bilo potrebne tudi zunaj garaže. Posebno vlogo v celotni zgodbi imajo tudi podjetja in organizacije, ki so z materialnimi donacijami in nasveti pripomogli, da smo pri Toyoti lahko zamenjali nekatere sestavne dele in jo tako nadgradili z dodatno, za gasilsko vozilo nujno opremo. Donirali so Elektro Primorska, Ka3, Petrič d.o.o, Euroton, David Likar s.p., GRC Ajdovščina, PGD Nova Gorica, zahvala gre posameznikom Davidu Blažici, Roku Jerkiču, Eriku Dorniku, Aljažu Černigoju in tudi Občini Ajdovščina. Vsak od njih je na en ali več načinov prispeval, da nam je bila pot do cilja lažja. Še enkrat hvala!

Truda, ki je bil vložen, se ne da opisati s številom ur ali v nekaj besedah. Vdruštveni projekt je bilo podarjenega veliko prostega časa članov, ki so ob svojih obveznostih, brez izgovorov poiskali čas za obnovo nove pridobitve.Velikokrat je bilo potrebno tudi malo improvizacije, srečali smo se z nekaj izzivi ter preizkušnjami z lastnim potrpljenjem. Poleg očitnega rezultata, novega gasilskega vozila, smo pridobili novo znanje, utrdili vezi, ustvarili spomine in novo zgodbo. Prav vsakemu članu posebej, ki je pri tem pomagal, gre velika zahvala.

1/2


PV– 1, Toyota Hillux bo v društvu rešila nekaj težav za manjše časovno obdobje, ki jih imamo s pomanjkanjem primernih vozil za teren, ki ga pokrivamo in s prevozom moštva na intervencije. Želja po dodatnem večjem vozilu za gozdne požare še vedno ostaja. Trudimo se zbrati sredstva, ki bi nam to omogočilo in veliko naših moči in aktivnosti bo v prihodnje usmerjeno v ta namen. Društvo je v zadnjem času še kako živo, intervencij in potreb po naši pomoči je vedno več, več je tudi gasilske mladine. Iskreno bi bili veseli vsakega izmed donatorjev in dobrih ljudi, ki bi želeli nekaj prispevati v ta namen. A do takrat nas zagotovo čaka še takšno in drugačno delo, želimo si tudi nekaj sreče in upamo, da vam bomo kmalu lahko poročali o lepih novicah iz našega društva! Do takrat palepo in mirno poletje in na pomoč!

Anja Pipan

Oglejte si tudi