JUTRI
25°C
12°C
TOR.
22°C
17°C
Oceni objavo

Pestra pomlad v Velikih Žabljah

V Velikih Žabljah, kjer sicer pogosto zaznamo mirno utripajočo srčiko podeželskega življenja, so se konec aprila in začetek maja stvari zelo razživele. Člani sveta krajevne skupnosti in Društva Fežularji so združili moči in pripravili serijo dogodkov, ki so popestrili življenje in poudarili pomen skupnosti.

V soboto, 27. aprila, so izvedli čistilno akcijo. Vaščani, ki so se akcije udeležili, so s svojimi rokami naredili nekaj dobrega za svoj kraj. Temeljito so očistili okolico in notranjost Doma krajanov Velike Žablje, uredili igrišče, očistili otroška in vadbena igrala itd. S skupnimi močmi so tako poskrbeli za boljšo podobo okolja, v katerem živijo.

A delo še ni bilo končano. 30. maja sta sledila še postavitev mlaja in kresovanje. Mlaj, simbol praznovanja in veselja, je bil postavljen na začetku vasi. Po postavitvi in okrasitvi mlaja je sledilo kresovanje, tokrat na znamenitih 'Žabeljskih rajdah'. Ogenj so prižgali točno ob 21.00, sledilo je prijetno druženje ob odlični hrani in pijači.

Pestro dogajanje se je zaključilo v nedeljo, 5. maja, in sicer s Šagro svetega Florijana. Šagro so obarvali z mašo in češčenjem ter kulturnim dogodkom v Domu krajanov. Program je bil zasnovan tako, da je zadovoljil vse starostne skupine, od najmlajših do najstarejših. Najmlajšim je dogajanje popestrila otroška gledališka predstava ter gasilci PGD Šmarje, ki so posebej za njih pripravili predstavitev in vajo. Za ostale generacije pa so organizirali glasbeno kulturni večer za dušo. V čaroben svet zvokov in not so jih popeljali različni ustvarjalci, med njimi Kitarska skupina Akordi, mešani pevski zbor Primorje, kitaristi Mihael Troha, Denis Groznik in Jaka Bajc ter pevke in pevci Tjaše Fajdiga: Vid Pregelj, Ingrid Zidarič, Lena Jerončič, Danej Tavčar, Ana Vidrih Gregorič in Lea Rožič. Dogodek so povezovale mlade nadobudne napovedovalke Mila, Larisa in Erika. Večer se je zaključil ob zvokih glasbe, odlični hrani in pijači.


Poudariti je treba, da omenjene prireditve niso zgolj zabava in druženje, temveč ohranjanje tradicije, povezovanja in moči skupnosti. Saj skupnost, ki skupaj drži, je nepremagljiva.

Anja Jamšek Furlan

 

 

Oglejte si tudi