DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Varne točke v Ajdovščini

V Ajdovščini je vzpostavljena izjemno koristna mreža Unicefovih varnih točk za otroke, ki se zaradi različnih razlogov znajdejo v stiski. Koordinacijo vzpostavitve mreže varnih točk v lokalni skupnosti ima v rokah Mladinski center Hiša mladih Ajdovščina. 

Kaj so varne točke in kako delujejo?

Varne točke so posebno označeni javni prostori, kamor se otroci in mladostniki lahko zatečejo, če se znajdejo v kakršnikoli stiski, npr. če se izgubijo, če jim kdo grozi, če zaradi kateregakoli razloga ne morejo/nočejo domov, če so bili priča kaznivemu dejanju ipd.

V varni točki lahko poiščejo pomoč tudi, ko se morajo nujno umakniti z ulic, če tam doživljajo kaj neprijetnega ali življenjsko ogrožujočega, ko potrebujejo telefon za nujen klic, nasvet ali dodatne informacije ali pa ko potrebujejo zgolj pogovor ali družbo.

Odrasli v Varnih točkah mladim pomagajo po svojih najboljših močeh, nudijo podporo in potrebne informacije, kako naprej. V resnejših primerih pa na pomoč pokličejo tudi pristojne institucije, kot so Policija ali Center za socialno delo, ki nadaljnje nudi strokovno pomoč. 

Kje v Ajdovščini so varne točke in kako jih prepoznamo?

Varne točke lahko prepoznamo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu oziroma drugje na vidnem mestu različnih javnih organizacij.













V Ajdovščini je v mrežo Unicefovih varnih točk vključenih 15 organizacij:

Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina, Inštitut za mladinsko politiko, SŠ Veno Pilon Ajdovščina z dijaškim domom, OŠ Šturje, OŠ Col, Zavod za šport Ajdovščina, Ljudska univerza Ajdovščina, Občina Ajdovščina, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Zdravstveni dom Ajdovščina, Gasilsko reševalni center Ajdovščina, Center za socialno delo izpostava Ajdovščina, Kavarna Ave, Lidl in Hofer. 

Več informacij: info@mc-hisamladih.si

Oglejte si tudi