DANES
24°C
12°C
JUTRI
25°C
8°C
Oceni objavo

Odprimo vrata pomladi

V soboto, 16. marca, tik pred spomladanskim enakonočjem, smo v Lokavcu že drugič zapored odprli vrata pomladi. Krajevni praznik namreč od lanskega leta praznujemo 15. marca, s čimer se spominjamo rojstnega dne izjemnega Lokavčana, Edmunda Čibeja.
Kot smo v Lokavcu že navajeni, uradnemu delu, v katerem vsakoletno podelimo priznanja Edmunda Čibeja, dodamo tudi kulturni program. Letos smo v njem izpostavili pomen vode tako v zgodovini kot tudi danes. Otroci podružnične osnovne šole Lokavec so nas pod budnim očesom mentorice Petre Terbižan Slejko s prisrčnimi, odlično odigranimi prizori popeljali v zgodnje 20. stoletje, v programu, ki sta ga vešče povezovala Dominik Soban in Matej Kompara, pa so nastopili še Pritrkovalci Lokavec, ki jih vodita Nada Blažko in Maja Bratina, Skupina TPO s Tino Bolko in Larisa Štrukelj.

Na prireditvi je vse navzoče v imenu Občine Ajdovščina pozdravil podžupan Mitja Tripkovič, predsednik KS Lokavec Angel Vidmar pa je nato podelil priznanja Edmunda Čibeja. Svet KS Lokavec je soglasno sprejel, da se priznanje podeli Stojanu Stoparju, ki v preteklih letih ni bil samo član sveta KS, njegov predsednik in podpredsednik, ampak je kraju podaril ogromno svojega časa. Marsikateri projekt v Lokavcu je plod njegovega dela in prizadevanj. V njegovem imenu je priznanje prevzela hčerka Tadeja Stopar Mikuš.

Poleg priznanja pa smo podelili tudi tri diplome Edmunda Čibeja, in sicer trem Lokavčanom za njihovo izjemno požrtvovalnost in prizadevnost v KS. To so Jurij Lulik, Marjan Bolko in Primož Černigoj.

Po podelitvi je krajane nagovoril tudi predsednik KS Angel Vidmar in na kratko predstavil glavne načrte za mandatno obdobje, pri čemer je še posebej izpostavil željo Lokavčank in Lokavčanov, da v kraju ohranimo otroški vrtec. Razveseljuje podatek, da se število prebivalcev Lokavca in s tem tudi število otrok povečuje, posledično pa bo lokavška šola postala kmalu pretesna, da bi gostila tudi vrtec.

1/3



Simbolno lahko to našo željo povežemo tudi s sadiko češnje, ki jo je tik pred prireditvijo pred dvorano skupaj s predsednikom KS posadila direktorica Ljudske univerze Ajdovščina Eva Mermolja (ob 60-letnici delovanja LU) – če hočemo, da nekaj (z)raste, moramo najprej (po)saditi.
Bojana P. Kompara

 

Oglejte si tudi