DANES
25°C
10°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Lavričeva knjižnica v oktobru

DOGODKI IN PRIREDITVE:

TOREK, 13. oktobra 2015 ob 18.30, AJDOVŠČINA

Tokrat bomo namenili pozornost KUBI, otoku, ki je šele pred tedni znova navezal uradne diplomatske stike z ZDA, prekinjene po revolucionarnem prevzemu oblasti. Kako se na obete po ekonomski liberalizaciji v gospodarstvu – v prihodnosti zelo verjetno tudi na politično liberalizacijo – odzivajo prebivalci in kako Kubo vidijo popotniki, ki so jo večkrat obiskali, nam bo povedala MINKA KAHRIĆ, prva Slovenka na Severnem tečaju, svetovna popotnica in vodnica. Gostja se bo s Kube, kjer te dni raziskuje spremembe in posledice začetih sprememb, vrnila tik pred srečanjem, zato bodo njeni vtisi in opažanja iz prve roke še sveži in zelo aktualni! V naši knjižnici je že gostovala s predstavitvijo svoje avanturistične poti na Severni tečaj. Pa še to: Kuba je poznana kot proizvajalka najboljših cigar na svetu – »kubank«. Z žrebom jih bomo nekaj razdelili med obiskovalce. 

PONEDELJEK, 19. oktobra ob 18.30, VIPAVA

Tokrat vabimo na večerno srečanje s človekom, ki kot Štajerec rad biva na Erzelju in je skorajda že vipavski občan, kar velja tudi za njegovo ženo, novinarko Sonjo Grizila. V goste vabimo ANTONA RUPNIKA, nekdanjega dopisnika iz Bonna in Moskve, dobrega poznavalca Rusije, diplomata, sodnega tolmača za več jezikov in strokovnjaka, ki proučuje nastanek in razvoj posameznih federalnih držav. Z njim se bomo pogovarjali o številnih temah, naj pa vnaprej opozorimo na nekatere, ki vas bodo pritegnile. Od avtorja knjige o Rusiji (Tretji Rim) bomo skušali izvedeti kar največ o največji državi na svetu. Anton Rupnik zaključuje tudi knjigo o Belgiji, ki se je iz unitarne monarhije do skrajnosti

federalizirala in ji celo grozi razpad. Tudi o drugih federacijah bo tekla beseda, saj je tudi avtor knjig o Nemčiji in Švici. Spregovorili bomo še o sedemjezičnem slovarju, ki ga je Anton Rupnik predstavil strokovni javnosti letošnjo pomlad. Jezik in jeziki povezujejo Rupnika z Vipavo: eden prvih prispevkov, ki jih je poslal iz Moskve kot dopisnik, je govoril o Žigi Herbersteinu – diplomatu, ki je Evropi takratnega časa pomagal spoznati takratno Rusijo po zaslugi znanja slovenskega jezika, ki se ga je naučil v rojstni Vipavi. Večera zagotovo ne smete zamuditi

TOREK, 20. oktobra 2015 ob 18.30, AJDOVŠČINA

V ajdovski zapuščini pisatelja DANILA LOKARJA je ohranjeno pravo bogastvo: njegova knjižnica je v spominski sobi v Lokarjevi galeriji (v pisateljevi hiši), preštevilni dokumenti, rokopisi, osnutki za literarna dela, izrezki iz časopisov, ki govorijo o tem, kaj ga je najbolj zanimalo, pisma in korespondenca pa zahtevajo natančno urejanje. V času spominjanja na veliko vojno predstavljamo pisma, ki so jih Lokarju na Dunaj in v Furlanijo, kjer je bil vojaški zdravnik, pisali starši, bratje in sestra v letih od 1914 do novembra 1918. Iz njih veje življenje v zaledju fronte in front, Ajdovščina, preplavljena z množicami vojaštva in beguncev, z revščino in upanjem, da se bo zlo vojne vendarle enkrat končalo. Ob pismih bomo spoznali tudi roman Leto osemnajsto. Pisma, dopisnice, razglednice in zalepke bomo razstavili, lahko pa jih boste tudi prebrali v prepisu IVANE SLAMIČ, ki razstavo Danilo Lokar in velika vojna, pripravlja.

 

ŠTUDIJSKI KROŽKI 2015-2016:

BEREMO V NAROČJU STARŠEV

Študijski krožek smo začeli v četrtek, 8. oktobra 2015, ob 10.00 uri. Namenjen je mladim staršem in spoznavanju prvih korakov otroka v svet pravljic in slikanic, v glasbeni, likovni in gledališki svet. Srečanje bo vsak četrtek ob 10. uri v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini. Več informacij na naši spletni strani www.ajd.sik.si in na letaku.

BRALNA SREČANJA OB KAVICI

Krožek začnemo v torek 20. oktobra 2015 ob 9. uri. Naša mesečna srečanja so namenjena spoznavanju različnih ustvarjalcev in njihovih del, skušamo ugotoviti sled, ki so jo pustili v našem vipavskem prostoru. Ob jubilejih slovenskih (in tudi tujih) literarnih ustvarjalcev spoznavamo njihov opus, ob aktualnih dogodkih in obletnicah se pogovarjamo o knjigah na določeno temo. Če ste radovedni in radi izveste kaj novega (ali tudi obudite spomin na kaj že slišanega!), vas vabimo, da se nam pridružite.

Bralna srečanje bodo še:

PONEDELJEK, 12. oktober, ob 11.00, DSO - Dom starejših občanov Ajdovščina

SREDA, 14. oktober, ob 10.30, Center starejših PRISTAN Vipava

OBVESTILA IN NAPOVEDI:

OPTIČNE POVEZAVE: HITREJE IN VEČ

Osrednja knjižnica v Ajdovščini in krajevna knjižnica v Vipavi bosta kmalu opremljeni z optičnim kablom, kar prinaša hitrejše internetne povezave in prenos podatkov. Minimalna hitrost bo 1 Gb/s, kar je občutno več od sedanjih 10 Mb/s v osrednji knjižnici v Ajdovščini. Pridobitev bo pomembna tako za uporabnike knjižnice kot seveda za zaposlene. Projekt IR optika sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj, usklajujeta ga Ministrstvo za izobraževanje in Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – Arnes.

KNJIGOMAT V KNJIŽNICI V VIPAVI

Lavričevi knjižnici se v bližnji prihodnosti obeta še ena pomembna tehnološka pridobitev. V krajevni knjižnici v Vipavi bomo namreč namestili  knjigomat, ki bo članom omogočal večjo samostojnost pri uporabi knjižnice.

URE PRAVLJIC

Tokrat bomo vrnitev pravljic v knjižnico naredili posebej slovesen – v goste smo povabili avtorico pravljic in zgodb za otroke KATJUŠO TRAMPUŽ. Z njo se boste srečali v enotah:

PODNANOS - SREDA,   7. oktobra ob 11.00 

AJDOVŠČINA - ČETRTEK, 8. oktobra ob 17.00

VIPAVA -  S pravljico začnemo v SREDO, 7. oktobra ob 17.00, pripovedovala jo bo MAGDA AMBROŽIČ. Naslednjo SREDO, 14. oktobra ob 17.00, pa bo tudi tu s pravljico gostovala KATJUŠA TRAMPUŽ.

 

POTUJOČA KNJIŽNICA  – pravljica po razporedu.

 

V knjižnicah v Ajdovščini in v Vipavi tudi letos gostuje Vrtec Zlata ptica S PRAVLJICO PO WALDORFSKO. V oktobru bo pripovedovalka KSENIJA FRANCETIČ, povedala nam bo pravljico Zlata orehova vejica.

VIPAVA:                PONEDELJEK, 12. oktober  ob 17.00

AJDOVŠČINA:      TOREK, 13. oktober  ob 17.00

Lavričeva knjižnica

 

 


 


Oglejte si tudi