DANES
25°C
10°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

3. rokodelska razstava Pokrajinske zveze društev upokojencev severno primorske regije

V Opatjem selu se je zbralo 10 rokodelskih sekcij iz DU Trnovo Lokve, Renč, Šempetra, Vrtojbe, Kanala, Deskel Anhovega, Dobrovega, Ajdovščine ter Društvo žena Žbrinca iz Opatjega sela in Kostanjevice na Krasu, ki je bila gostitelj razstave. Pokrovitelj severno Primorska PZDU s predsednikom Zlatkom Martinom Marušičem in koordinatorko Nevenko Vidmar, ki sta povabila rokodelce, da pokažejo delo svojih pridnih rok. Razstava je bila od 10. do 12. septembra v prostorih Krajevne skupnosti Opatje selo.

Otvoritev je potekala v okvirih upoštevanja ukrepov za preprečevanje epidemije. Zlatko Martin Marušič je povedal o pomenu rokodelstva in ohranjanja kulturne dediščine. Srečanje rokodelcev je bilo prisrčno, kajti ta nori čas ni ustavil ustvarjanja v varnem zavetju domov. Izdelkov je veliko in pokazali so le delček tega, kar hranijo doma. Otvoritev so mladi domačini popestrili s glasbenimi vložki. Kot zanimivost je bila prikazana izumirajoča stara obrt, ki je bila značilna za Opatje selo, biči - po domače škarabaci. Prav ti biči so poleg kmetijstva, kamnoseštva in reje sviloprejk domačinom nudili zaslužek, saj so jih  pred 1. svetovno vojno prodajali po celotni takratni Avstriji. Izdelovali so jih iz avtohtonega drevesa kropnice – koprivovca. Razstavljene so bile tudi žbrince, ki so jih uporabljale predvsem žene za prenašanje tovora na glavi. Izdeluje jih Pavel Frančeškin, ki je prikazal izdelavo butarc iz sivke. Ogled razstavljenih izdelkov je pokazal vztrajnost, inovativnost in ljubezen, ki je vložena v vsak predmet, čipko, košaro, prtiček, vizitko, torbico, nakit, slike …

1/10

Pletar Lučano Grudina DU Dobrovo

DU KANAL

DU DESKLE ANHOVO

Otvoritev Zlatko M. Marušič in Branko Suhadolnik

Skupinska

DU RENČE

DU KOSTANJEVICA

DU AJDOVŠČINA

Detajli DU Ajdovščina

Izdelek- bič

Vse prisotne je pozdravil in pohvalil predsednik za Tehnično kulturo Zveze društev upokojencev Slovenije Branko Suhadolnik. V veselje mu je, da se kulturna dediščina ohranja in da se po celi Sloveniji vrstijo razstave, ki kažejo na bogato izročilo naših prednikov. Prebuditi in vzpodbuditi pa bo potrebno mladi rod.

Nevenka Vidmar

Oglejte si tudi