JUTRI
22°C
14°C
ČET.
22°C
11°C
Oceni objavo

»Potem ta kraj bo pravi raj!«

Brje, od 8. ­­do 10. novembra 2013 - Za pravo vipavsko martinovanje je tudi tokrat poskrbelo Društvo vinogradnikov in vinarjev Brje v sodelovanju s krajevno skupnostjo Brje in sekcijo brejskih žena. Na tridnevni prireditvi je kraj obiskalo veliko obiskovalcev, saj je pester program prinesel zabavo tako za mlade, kot za tiste nekoliko starejše. S svojimi vini se je predstavilo kar 20 brejskih kleti in dokazalo, da je tudi letošnja letina dobra.
Društvo vinogradnikov in vinarjev Brje je zadnji teden urejalo le še malenkosti in martinovanje se je v petek, 8. novembra, lahko začelo. In ker Primorce, poleg dobrega vina in toplega ozračja, najbolj razveseljuje pridih morja, so v goste povabili dalmatinsko klapo Maslina iz Šibenika, ki je ena najbolj priljubljenih dalmatinskih klap in je stopila na marsikateri oder. Tudi na brejskem je požela aplavz in navdušenje obiskovalcev, ki so prireditveni šotor napolnili do zadnjega kotička. Njihovim zimzelenim pesmim so dodali še nekatere slovenske priredbe in vzdušje je bilo res odlično.

Poleg pokušanja mladih brejskih vin in martinovih jedi je sobota prinesla še odlično zabavo s skupino Pop Design ter množico mladih, ki so se celo noč zabavali.

Nedelja se je tradicionalno pričela s pospravljanjem nereda po sobotni zabavi, pohodniški navdušenci pa so že ob desetih dopoldne krenili po oljčni poti Simona Gregorčiča; iz Branika do Brij. Istočasno je pohod po brejskih kleteh pričel sveti Martin. Konjska vprega je z lesenim sodčkom potovala po Brjah in ta se je pridno polnil z mladim vinom. Med obiskom kleti se je svetemu Martinu pridružila tudi vinska kraljica Karmen Cizara in jih spremljala vse do vrnitve v središče dogajanja, kjer se je pred tem odvil filmski dogodek, posvečen domačinu Silvanu Furlanu.

Brejci so navdušeno čakali na najpomembnejše dejanje martinovega vikenda – blagoslov mladega vina. Po začetnem nagovoru vinske kraljice, ki je bila navdušena nad gostoljubnostjo in prijaznostjo brejskih vinarjev, je domači župnik Rafael Leskovec blagoslovil letošnjo kapljico, najstarejši član društva pa je zabil 'čepinc' v sod in pritekla je prva kapljica novega vina.

1/5

foto Toni Kodrič

foto Toni Kodrič

foto Toni Kodrič

foto Toni Kodrič

foto Toni Kodrič

Martinovanje pa še zdaleč ni bilo končano. Glasbena skupina Primavera je poskrbela, da je bilo vzdušje pod šotorom odlično in so obiskovalci, poleg pokušanja vseh dobrot, lahko tudi zaplesali.

Društvo vinogradnikov in vinarjev Brje se, po še enem uspešno izpeljanem martinovanju,  zahvaljuje vsem sponzorjem, brez katerih bi to prireditev težko izpeljali, sekciji brejskih žena, ki so zaslužne za odlične štruklje in pecivo, prav tako pa se zahvaljujejo vsem krajanom  za  pomoč pri izvedbi prireditve. Največja zahvala pa gre zvestim obiskovalcem, ki Brje vsako leto obiščejo v tako velikem številu.

Se vidimo prihodnje leto!

Petra Marc

Oglejte si tudi