DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C

Najboljša poletna osvežitev

V poletni vročini nas najbolj osveži ohlajena voda iz pipe, ki je dostopna povsod in vsakomur. Je bolj zdrava izbira od ustekleničene vode in veliko boljša alternativa od sladkanih ter gaziranih pijač, saj ne vsebuje dodanih sladkorjev ali drugih škodljivih dodatkov. Za ohranjanje dobrega fizičnega in psihičnega delovanje telesa je potreben zadosten dnevni vnos.

Slovenija je prepredena s številnimi studenci, potoki, rekami in jezeri, zato imamo na voljo dovolj pitne vode. Moramo pa se zavedati, da imamo veliko srečo, saj več kot 2 milijardi ljudi na svetu nima dostopa do pitne vode.

 

Največji vir pitne vode v Sloveniji je podzemna voda (90 %). Njena kakovost na določenem območju je odvisna od tamkajšnje kamninske sestave tal, poseljenosti , kmetijskih in industrijskih dejavnosti. Najbolj jo ogroža papirna, tekstilna in kemična industrija. Velik vpliv na kakovost pa ima tudi pretirano gnojenje kmetijskih površin in uporaba pesticidov.

 

Na kakovost pitne vode močno vpliva tudi velikost oskrbovalnega območja oziroma vodovoda. Veliki in srednji vodovodi imajo praviloma kakovostno pitno vodo in ustrezno strokovno upravljanje. Na malih (vaških) vodovodih, ki oskrbujejo od 50 do 500 ljudi, pa je večkrat problematična mikrobiološka, zlasti fekalna, onesnaženost. 

 

ZANIMIVO:

- voda pokriva kar 75 % zemeljskega površja 

- 97 % vse vode na Zemlji je slane (morja, oceani) in neprimerne za pitje

- večina sladke vode je zamrznjene v ledenikih, ostala se nahaja v jezerih, rekah, potokih, mokriščih, podzemlju in atmosferi

 

Obarvanost pitne vode

Vzrok za spremembo barve vode, odvzete na pipi, je najpogosteje poškodba cevovoda. Voda postane rjava, zaradi usedlin na vodovodni mreži, ki se dvignejo ob spremembi smeri ali hitrosti toka vode, ki jo povzroči lom vodovodnih cevi. 

Bela barva vode pa je običajno posledica mehurčkov zraka. Če je vzrok obarvanosti zrak, se bo voda, ki jo natočimo v kozarec, najprej zbistrila na dnu in nato proti vrhu. 

 

Mikroplastika v vodi 

Glede na poročilo Svetovne zdravstvene organizacije o mikroplastiki, ki povzema najnovejše znanje o mikroplastiki v pitni vodi, se delci, ki so večji od 150 mikrometrov (večina plastičnih delcev v vodi) ne absorbirajo in nalagajo v človeškem telesu, temveč se izločijo. O manjših delcih pa trenutno vemo zelo malo, zato nujno potrebujemo nadaljnje raziskave, da bi spoznali tveganja in njihov vpliv. Medtem se moramo osredotočiti na preprečevanje onesnaževanja okolja z odpadno plastiko in izboljšanje njenega recikliranja.

 

 80 % odpadnih voda, ki jih ustvari človeška družba, se neprečiščenih izliva nazaj v okolje.

 

Leta 2016 smo v ustavo zapisali, da ima vsakdo pravico do pitne vode. Z opredelitvijo pravice smo nase prevzeli tudi dolžnost ohranjanja vodnih virov. Da bodo vodni viri služili trajnostni oskrbi prebivalstva pa je nujno potrebno preprečevati in zmanjševati onesnaževanje, varovati okolje ter delovati preventivno. Pitne vode imamo zaenkrat še v izobilju vendar bomo le s trajnostno naravnanim odnosom do okolja poskrbeli, da si bodo tudi naši otroci v poletni vročini iz pipe natočili najbolj osvežilno pijačo – VODO.

 

 

Ali veš? Voda za polnjenje bazenov ni oproščena dajatve za obremenjevanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda!

 

Na obveščanje o kakovosti pitne vode se lahko naročite preko spletne strani www.ksda.si. Izbirate lahko med prejemanjem SMS obvestil ali e-obvestil.

Oglejte si tudi