Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vipava
JUTRI
25°C
13°C
NED.
25°C
10°C
Oceni objavo

Morje in otoki – destinacije članov DU Vipava

Lanskoletno veliko zanimanje za obisk Lovrana in Krka nas je vzpodbudilo, da tudi v letošnji program dela vključimo podobno destinacijo – letos malo drugače: Opatijo – Cres. Naši člani so kar z nestrpnostjo pričakovali plakate z datumom potovanja, iz katerih jih je vabila fotografija iz opatijskega parka. Po zimskem zapečkarstvu so morje, galebi in tudi delfini, ki nam jih je uspelo videti, še kako zaželjeni.

Opatija nas je pričakala v soncu, vonj po Madagaskarskem jasminu  pa je bil po deževni noči omamen. Sprehodili smo se skozi park, ki ga trenutno krasi 150 vrst rastlin od lovorja, gole in velikocvetne magnolije, visokih in nizkih luščencev, kavkaške jelke, pinij, omorike, oljk, sekvoj in kamelij, ki so postale eden od simbolov Opatije.

Mesto je bilo s koncem 19.st. razglašeno za zdravilišče za bolezni dihal, bronhialno astmo, srčne bolezni in revmatizem.

Dolge sprehode ob morju lahko opravimo po spehajalni poti »lungomare« v dolžini 12 km od Volovskega do Lovrana in Opatije.

Ladja, s katero smo odpluli na Cres nas je pričakala na Molu. S kapetanom g. Marinkom smo že stari znanci, tako da je bilo veselje ob ponovnem snidenju še toliko večje.

Kulinarične sposobnosti veščega kuharja so nas ves čas navduševale.

Na Cresu smo obiskali kraj Beli. To je mala vasica na severni strani otoka s cca 50 prebivalci.

Vedno več je povpraševanja po odkupu starih kamnitih hiš, ki jih tujci odkupujejo in preurejajo v vikende. Hiše se nahajajo v večini na vzpetini (cca 800 m) od morja. Ko smo ob 12h v največji vročini prisopihali na vrh, smo naleteli na edino vaško gostilno, ki smo jo v trenutku okupirali.

Vasica se lahko pohvali z neokrnjeno naravo in prečudovitim razgledom na morje. Prve omembe vasi segajo že v obdobje 2.000 let pred našim štetjem in od takrat naprej je kraj stalno naseljen. Ob vznožju vasi je preko hudourniške struge speljan rimski most. V njegovi bližini se nahajajo ovčje staje, med katerimi so mnoge stare več stoletji.

Središče naselja predstavlja majhen trg z župnijsko cerkvijo, ki pa so jo trenutno popravljali. Ob 14h smo se vrnili na ladjo, kjer nas je že čakalo kosilo; kot se za morje spodobi ribe, brez svinjine pa tudi ni šlo.

Ob povratku smo se ustavili še v Mošćenički Dragi – prekrasnem letoviškem kraju. Privoščili smo si sladoled in ocenili, da se lahko primerja s sladoledom Pri Marjanci v Vipavi, kar je prava redkost, ker tako dobrega sladoleda kot ga imamo v Vipavi, ni daleč na okoli.

Ob 18h smo pristali v Opatiji, izstopili iz ladje in si obljubili, da naslednje leto to ponovimo.

Proti avtobusni postaji smo se odpravili po poti ob morju, ki se imenuje po Francu Jožefu, saj se je tudi on tu svoj čas sprehajal, včasih tudi s svojo ljubico.

Prepričana sem, da se bomo na to druženje še velikokrat spomnili…

Mirjam Graovac

Oglejte si tudi