Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Veselo martinovanje v Podragi

Martinovo je praznik, ki simbolično zaključuje jesensko obdobje kmečkega dela. Pridelki so pobrani in spravljeni v shrambah ter kleteh. Dan sv. Martina se praznuje tudi kot praznik vina, saj se tega dne, če je gospodar naredil vse tako, kot je treba, mošt spremeni v pravo vino.
Praznovanje v ta namen je pripravilo tudi društvo Mala Moskva iz Podrage. V soboto, 12. novembra 2016 je namreč v tej vasi zgornje Vipavske doline in sicer v okviru prireditve Vinski hrami Vipavske doline med martinovim in božičem 2016, potekalo Martinovanje 2016.

Dogodek v čast kmetu in temu, kar je uspel pridelati, je pričel glasbeni nastop Moškega pevskega zbora Vres iz Prevalj. Nato so lahko obiskovalci poskusili vina podraških vinarjev. Svoj pridelek iz grozdja so predstavili: Vina Janežič, Podraga 87/b, Vina Žvanut, Podraga 3, Kmetija Furlan, Podraga 84, Cultus, Podraga 67, Vina Žgur, Podraga 68 in Kmetija Lozej, Podraga 58. Na pokušino so bila predvsem letošnja - mlada vina, degustirati pa je bilo mogoče tudi nekaj vin preteklih letnikov. Nekateri vinarji so obiskovalce popeljali tudi v svoje kleti, kjer so ob predstavitvi vinske zgodovine kmetije, lahko preizkušali tudi preostalo vinsko ponudbo.

Ker k mlademu vinu sodi tudi odlična kulinarika, so Martina Lozej, Ana Kraljevič in Nada Lozej, pripravile dobrote za degustatorje. Piko na i pa so predstavljale jesenske slaščice, ki so jih pripravile podraške gospodinje.

Obiskovalci so si bili enotni, da se je mošt več kot odlično spremenil v vino in da je vinski letnik 2016 izjemno dober in odlične kakovosti.

Tina Šček Krušec, foto Andrej Pestelj

 

 

 

 

Oglejte si tudi