Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Kako ravnati ob trku z divjadjo

Kose noč prevesi v dan in dan v noč, je običajno tisti del dneva, ko je nevarnost trka s prostoživečo živaljo zelo velika. Če do trka pride, je pomembno predvsem to, da pokličete pomoč in da se živali ne dotikate.

Mesec april je mesec, ko se srnjad bori za svoj teritorij. V tem obdobju preganja vse vsiljivce s svojega območja in v tem početju se zgodi, da v diru prečka tudi ceste in druge prometne poti. Od tu pregovor "če vidiš eno srno je tudi druga".

 

Da bi bilo povozov čim manj, prosimo vse udeležence v prometu, da prilagodijo hitrost, spremljajo oznake mest kjer je prečkanje divjadi posebaj pogosto in poleg cestišča opazujete tudi obcestni pas.

 

V primeru trka pa je pomembno:
- da voznik z odsevnim jopičem poskrbi najprej za svojo varnost; 
- nato z oznako na cestišču za varnost drugih voznikov ter o trku obvesti center za obveščanje na številki 112. Na centru imajo vse potrebne informacije, o trku bodo obvestili higiensko službo in upravljavca lovišča;
- posebej pomembno je to v primeru, ko je trk povzročil le poškodbo in se je divjad umaknila od cestišča.

 

Če je žival še živa, vas lahko resno poškoduje
Po trku z živaljo običajno na vozilu nastane materialna škoda, žival pa ne obleži vedno na kraju trka. Pomembno je, da voznik ostane na kraju dogodka in pokaže policiji in lovcem, kje naj začnemo iskati ranjeno žival.

Neposredni stik z v trku poškodovano ali ubito živaljo odsvetujemo. Če je žival še živa, vas lahko resno poškoduje že srna. Divjad se praviloma boji bližine človeka in je še posebno nevarna v ranjenem stanju.

 

Andrej Novak

tajnik LD Šentrupert

Oglejte si tudi