Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Šentrupert
DANES
20°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Skupni lovi

Jeseni je čas, ko se lovci, kmetje ob delih v gozdu, rekreacijski ter drugi uporabniki gozda večkrat srečamo. Je čas skupnih lovov. To je tisto obdobje, ki med lovci ustvari poseben nemir, čas, ko se prično skupni lovi, ki za marsikaterega lovca pomenijo vrhunec lovskega užitka. Na skupnih lovih se lovci srečujemo z raznimi lovskimi običaji, ki so zelo pomemben dejavnik tradicije in razvoja lovstva in krepijo prijateljske vezi med lovci ne samo ene lovske družine.

Lov je človekova dejavnost, ki ga spremlja že od vsega začetka razvoja. Lov je dejavnost, ki se je skozi tisočletja močno spremenila. Od pradavnega lova živali, ki je pomenil preživeti ali izumreti, do današnjih dni, ko je namen lova ohranjati vrste divjadi in njihov življenjski prostor. Lov je sestavljen iz aktivnosti kot so iskanje, čakanje, vabljenje in opazovanje divjadi z namenom uplenitve. Zakon pa k lovu šteje še pobiranje divjadi in njenih delov. Ob posebnih okoliščinah je dovoljeno divjad odloviti živo.

Lov glede na število lovcev, ki lovijo, delimo na posamični ali individualni in skupinski lov. Za skupinski lov se šteje vsak lov, kjer hkrati lovijo trije ali več lovcev in ima značaj pogona. Če gre hkrati na lov na čakanje več lovcev, se tak lov ne šteje kot skupinski lov.

Pri posamičnem lovu poznamo več oblik, ki se med seboj razlikujejo glede na to, kako lovec pride do divjadi. Ti lovi so čakanje, zalaz, lov na klic, iskanje, jamarjenje in lov s pastmi.

Značilnost skupinskega lova je lov v skupini najmanj treh lovcev in ima značilnosti pogona. Glede na divjad, katero želimo loviti, se razlikuje tudi način pogona. Oblike skupinskih lovov so brakada, pogon in pritisk.

BRAKADA

Lov na malo divjad imenujemo brakada. V kolikor je lovišče takega značaja, da poleg male divjadi, lisice, vrane, šoje in srake lahko pričakujemo tudi divjega prašiča, lahko odstrelimo tudi divjega prašiča. Ostale divjadi ne streljamo. Lov poteka s pomočjo psov goničev (nekdaj imenovanih braki, odtod ime brakada). Glede na razporeditev strelcev in gonjačev obstaja več vrst izvedb brakade.

POGON

Pogon je lov, kjer se lovci razdele na gonjače in strelce. Strelci se razporede na mesta v strelni liniji. Gonjači s pomočjo psov glasno gonijo divjad proti strelni liniji. Gonjači praviloma ne streljajo divjadi. Na pogonu lovimo iste vrste divjadi kot na brakadi (mala divjad, lisice, perjad in divji prašič). Pogone praviloma izvajamo za lov divjih prašičev, saj divjad toliko vznemirimo, da jo preplašimo.

PRITISK

Pritisk je tihi pogon. Izvedba je podobna kot pri pogonu, le da pri pritisku gonjači gonijo tiho, se ne oglašajo in nimajo psov! Na pritisku lahko lovimo vso divjad. Pri pritisku divjad le toliko vznemirimo, da se prične počasi premikati.

Za izvedbo skupinskih lovov je odgovoren lovovodja, ki tak lov pripravi in izvede. Vsi udeleženci skupinskega lova morajo biti disciplinirani in strogo upoštevati navodila lovovodje, saj se v nasprotnem primeru pogosto lov izkaže za neuspešen in celo nevaren. Zaradi varnosti nosijo gonjači živoobarvane telovnike in/ali odsevne trakove na klobukih, tako da so dobro vidni tudi na daljše razdalje, puške pa se nabije šele na stojišču.

 

Andrej Novak

tajnik LD Šentrupert

Oglejte si tudi