V petek, 21. novembra 2014, se je ponovno obeležil dan slovenske hrane, s katerim se ljudi opozarja in osvešča o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga s sodelovanjem vrtcev in osnovnih šol letos izvajali že tretje leto zapored. Nastal pa je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije.
Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližnje proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.
Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje širše in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širšega okoljskega pomena. Posebej bodo izpostavljene posamezne kmetijske panoge: čebelarstvo, prireja mleka, sadjarstvo, pridelava žit. Pomemben poudarek bo tudi na splošnem ozaveščanju mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal tudi po ravenskih vrtcih in šolah. Čebelarjem oziroma predsedniku Čebelarskega društva Ravne na Koroškem, Ludviku Kordežu se je na zajtrku v šolah in vrtcu pridružil tudi podžupan Občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik.
Jutro na OŠ Koroški jeklarji se je pričeli z radijsko oddajo šolskega radia Piskač. Seveda kot se na ta dan spodobi z poudarkom na zdravi prehrani. Pestremu pogovoru, ki je bil hkrati tudi zelo zanimiv in poučen sta se preko šolskega radia pridružila oba obiskovalca in podžupan Občine Ravne na Koroškem, Aljaž Verhovnik je mlade tudi nagovoril. Spodbudil jih k zdravemu, rednemu prehranjevanju in spoštovanju narave ter čebel. V avli šole je bila na ogled razstava s predstavitvijo pripomočkov za čebelarjenje ter pokušino medu. Kjer so predstavniki Čebelarskega društva Ravne na Koroškem(Maks Kajzer in Drago Kerbev) pripravili izčrpno predstavitev in se pogovarjali z učenci. Šolske aktivnostmi so ta dan zajemale tudi peko medenjakov, pripravo pogrinjkov.
Predsednik Čebelarskega društva Ravne na Koroškem, Ludvik Kordež in ostali čebelarji ter podžupan Občine Ravne na Koroškem, Aljaž Verhovnik so se kasneje udeležili Tradicionalnega slovenskega zajtrka še v Vrtcu Ravne.