Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
2°C
JUTRI
8°C
2°C
Oceni objavo

12. april - praznik Občine Ravne na Koroškem

Praznik Občine Ravne na Koroškem je 12. april, dan, ko so leta 1952 slovenski poslanci izglasovali zakon, da postanejo Ravne na Koroškem mesto. V počastitev občinskega praznika je potekala svečana seja s slovesno podelitvijo priznanj Občine Ravne na Koroškem.

 

Svečanost, ki je potekala v Mestni hiši, se je pričela s slovensko himno, ki jo je zapel Koroški oktet.

 

Sledil je pozdravni govor župana občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena, ki je med drugim povedal, da posebna pozornost in čestitke veljajo tudi prisotnim kandidatom, ki so bili v okviru letošnjega javnega razpisa nominirani za priznanja Občine Ravne.

 

Župan je nadaljeval z besedami: »Svečanosti ob prazniku smo pričeli pred eno uro, ko smo v tej sobi predstavili knjigo Janka Gačnika in album njegovih fotografij iz prve svetovne vojne, na pročelju Mestne hiše pa smo tik pred sejo odkrili spominsko ploščo, posvečeno temu pomembnemu možu, ki je ustvarjalno prispeval k razvoju našega kraja. Po seji bomo na mestnem platoju na trgu odprli razstavo »Moj kraj – moj svet«, zunanjo razstavo starih ravenskih razglednic, ki jih hrani Koroški pokrajinski muzej. Jutri popoldne pa ste vsi skupaj vabljeni na odprtje pomožnega športnega objekta ob atletskem stadionu na Ravnah, s čimer bomo zaokrožili obeležitev občinskega praznika.«

 

Slavnostni govornik na svečani seji je bil podžupanu Občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik.

 

Svečana seja občinskega sveta se je nadaljevala z najbolj svečanim delom, s podelitvijo priznanj Občine Ravne na Koroškem. Sklepe o podelitvi je sprejel občinski svet na svoji 6. redni seji 11. marca, na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in priznanja. Priznanja je podelil župan Občine Ravne na Koroškem,
dr. Tomaž Rožen.

 

Najprej so razglasili prejemnika najvišjega priznanja, ki ga občina podeljuje posameznikom za posebno pomembno delo in za zasluge, ki predstavljajo izjemen prispevek k razvoju, ugledu in uveljavljanju občine, naziv ČASTNEGA OBČANA OBČINE RAVNE NA KOROŠKEM. Tako se je letos nosilcema tega laskavega naziva, Mitji Šipku in Antonu Golčerju, pridružil gospod Marjan Kolar.

 

Na svečani listini o podelitvi naslova častnega občana Občine Ravne na Koroškem gospodu Marjanu Kolarju je natisnjeno besedilo: »Poklon in zahvala pisatelju in publicistu za neizbrisen pečat, ki ga je s svojim izjemnim opusom vtisnil v slovenski literarni prostor, za zvestobo koroškim koreninam, dometu njegovega dela preko mej domovine ter za prispevek k ugledu in uveljavljanju Občine Ravne na Koroškem v slovenskem prostoru in v svetu.«

 

Marjan Kolar je zaprosil organizatorje, da bi v njegovem imenu na tem mestu prebrali naslednje besedilo:

 

»Ob tej priložnosti sem pobrskal po spominih na Ravne, kraj mojega petinšestdesetletnega bivanja:

 

  1. Ko sem bil dijak Gimnazije, nas je okoli dvesto živelo v internatu na Gradu. V trg nismo smeli. Izjema je bila le pot po kruh. Kakšna nagrada je to bila!

 

  1. Trg Guštanj je imel izklicevalca novic. To je bil slepi klicar, ki ga je vodil deček. Ko je oznanil novice, je zmeraj zaključil s stavkom: »Živeli Komunistični partiji Jugoslavije!«

 

  1. Ko sem služboval v Železarni, me je pot vsak dan vodila skozi kovačnico. Bilo je v času samoupravnega socializma. Vedno znova me je prevzel prizor: brata sta prišla na šiht, vsak s svojo kanglico malice v rokah. Na delovišču sta samo zahtevala: “Velike lopate nama dajte!“

 

  1. Guštanj se je preimenoval v Ravne na začetku petdesetih let. Urednik Koroškega fužinarja Avgust Kuhar se je ponorčeval: „Guštanj je v Sloveniji en sam, Raven pa je devet.“

 

  1. V času tozdov je bila v Železarni Ravne velika stavka. Ko so kovače vprašali, zakaj pa oni ne stavkajo, so odgovorili: „Ker naš ravnatelj ne pusti!“«

 

 

Nagrado Občine Ravne na Koroškem je prejel Zdravko Plešivčnik za dolgoletno predsedovanje Pihalnemu orkestru železarjev Ravne, njegov prispevek k rasti in uspehom orkestra, za zasluge pri organizaciji in delu ljubiteljske kulture v kraju in širše ter za prispevek k prepoznavnosti občine v Sloveniji in izven njenih meja.

 

 

Veliko plaketo Občine Ravne na Koroškem je prejel Tomaž Kocuvan za požrtvovalno delo v prostovoljstvu z utrjevanjem pozitivnih moralno etičnih vrednot, doprinos k ohranjanju, obnovi in promociji kulturne dediščine Kotelj, nesebično pomoč pri osebnostnem razvoju mladih ter za prispevek k razvoju in ugledu kraja in občine.

 

Veliko plaketo Občine Ravne na Koroškem je prejela Monika Plestenjak za njeno 50-letno glasbeno ustvarjalnost, prispevek k ohranjanju zborovske tradicije na Koroškem, za skrb pri ohranjanju narodnih pesmi v številnih priredbah ter prispevek k bogatenju kulturnega utripa v kraju in občini.

 

Prežihovo plaketo za kulturne dosežke v letu 2014 je občinski svet podelil Kulturno umetniškemu društvu Kunkuvo in Tei Kovše za prispevek k bogatitvi kulturnega dogajanja v kraju, animacijo mladih ustvarjalnih moči in povezavo v avtorske uprizoritve, za inovativno interpretacijo naše kulturne dediščine in za predstavljanje kulture občine v slovenskem prostoru.

 

Veliko Prežihovo plaketo  je prejel Mirko Bavče za njegov pomemben prispevek k razvoju športa v občini, garaško delo in pomoč pri pripravi športnih prireditev, za spodbujanje zdravega načina življenja in pozitivnih športnih vrednot ter za predstavljanje občine v Sloveniji in po svetu.

 

Klančnikovo plaketo za dosežke v letu 2014 je prejel Matija Medvešek za izjemen prispevek k uspehom ravenskega plavanja, za njegov doprinos k rasti in uveljavljanju številnih mladih plavalcev, za vrhunske trenerske dosežke, ki so ime Občine Ravne na Koroškem ponesli v svet.

 

Klančnikovo plaketo je prejelo Društvo Sožitje Mežiške doline za  skrb pri ohranjanju psihofizičnih sposobnosti in socializaciji oseb z motnjami v duševnem razvoju, za pomemben prispevek k razvoju in ugledu gibanja Specialne olimpijade ter za prispevek k ugledu Občine Ravne na Koroškem. Plaketo je v imenu društva prevzela predsednica, Danica Ozimic.

 

Podelitev letošnjih priznanj Občine Ravne na Koroškem so s kulturnim programom sooblikovali moderatorka Barbara Polutnik Brusnik, Urška Živič na citrah ter Koroški oktet.

 

Ob 13. uri se je praznovanje mesta Ravne nadaljevalo z odprtjem zunanje razstave starih ravenskih razglednic z naslovom »Moj kraj – moj svet«, ki jo je na mestnem platoju na trgu pripravil Koroški pokrajinski muzej.

 

 

 

Oglejte si tudi