Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
4°C
JUTRI
21°C
5°C
Oceni objavo

Ravne mesto Forma vive

 

 

Na Ravnah na Koroškem zaznamujemo letos 50. obletnico prvega simpozija Forme vive, katerega začetki segajo v leto 1964. V vseh teh letih je nastalo 33 skulptur, ki so umeščene v mesto Ravne in se ponašajo z mednarodnim naborom ustvarjalcev.

 

Letošnji simpozij, na katerem se bodo vsem tem jeklenim skulpturam pridružile nove, je že deveti zapovrstjo. Pričel se je 10. novembra in bo potekal do 24. novembra 2014. Na osnovi povabila so bili izbrani trije kiparji, ki bodo s pomočjo zaposlenih v podjetjih Metal in Dobrodel v prostorih na območju ravenske železarne ustvarili tri nove skulpture, forme vive iz jekla. Le-te bodo postavljene na že znane lokacije. Za izvedbo projekta Ravne – mesto forme vive so na Ravnah pridobili evropska sredstva na javnem pozivu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.


V petek, 21. novembra 2014, je v dopoldanskem času potekala postavitev prve skulpture, ki jo je umetnik poimenoval Meteor. Delo Johannesa Vogla, ki prihaja na Ravne iz Berlina, je svoje mesto našlo ob cesti na Čečovje, nasproti letnega bazena. Imenuje se Meteor in je sestavljena iz zvarjenih trikotnikov, med katerimi so odprtine, skozi katere seva svetloba iz notranjosti in tako skulptura še posebej zaživi ponoči.

Oglejte si tudi