Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
8°C
PON.
19°C
10°C
Oceni objavo

NUJNA MEDICINSKA POMOČ

OBVESTILO OBČANOM

Pred dnevi je bila v javnost dana informacija, da bodo za občane Mute storitve nujne medicinske pomoči - NMP plačljive. Seveda ta informacija ne drži oz. se v javnosti celo zlorablja, saj se vse storitve nujne medicinske pomoči financirajo iz zdravstvene blagajne oz. naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja občanov in so za vse občane brezplačne. Nujna medicinska pomoč je neodložljivo ravnanje, ki je potrebno za ohranitev življenjsko pomembnih funkcij ali za preprečitev nepopravljivega in hudega poslabšanja zdravstvenega stanja pacienta. Nujna medicinska pomoč se zagotavlja 24-uro in se izvaja v okviru neprekinjenega zdravstvenega varstva, ki vključuje tudi izvajanje rednega programa zdravstvene dejavnosti. Minister za zdravje je v posebnem pravilniku (Pravilnik o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva, Uradni list RS, št. 94/10) predpisal način organizacije neprekinjenega zdravstvenega varstva, za katerega zagotavlja sredstva ZZZS in kar Občina Muta tudi pričakuje od izvajalca teh storitev, tj. Zdravstvenega doma Radlje ob Dravi oz. Zdravstvenega  reševalnega centra Koroške, ki ima svojo medicinsko ekipo locirano v prostorih ZD Radlje ob Dravi.  Kot rečeno, je NMP dosegljiva za nujne primere 24 ur/dan, bodisi preko klica na tel. št. 112 ali pa osebnega obiska v prostorih ZD Radlje ob Dravi in to brezplačno.

Nudenje nujne medicinske pomoči je osnovna človekova pravica, ki je vsakomur dostopna pod enakimi pogoji, zato je vsako morebitno drugačno ravnanje izvajalca mogoče šteti za diskriminacijsko oz. nehumano. V tem okviru smo v tem tednu sklicali sestanek z vsemi deležniki zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni, vendar so nam predstavniki Ministrstva za zdravja v zadnjem trenutku, zaradi neodložljivih obveznosti, odpovedali sestanek. Takoj, ko bomo dobili potrditev udeležbe predstavnikov prej omenjenega ministrstva, bomo na Občini Muta sklicali sestanek o organizaciji t.i. popoldanske oz. četrte ambulante, za katero menimo, da jo morajo v okviru pristojnosti in pogodbenih obveznosti organizirati ZD Radlje ob Dravi skupaj  z zdravniki koncesionarji na primarni ravni.

 

V kratkem pričakujemo ustrezno razrešitev problema organizacije neprekinjenega zdravstvenega varstva, zato vas prosimo za strpnost in razumevanje.

 

 

Župan Občine Muta

Mirko VOŠNER

 


Oglejte si tudi