Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
15°C
-1°C
Oceni objavo

40 dni brez alkohola

Agencija za varnost prometa se pridružuje akciji  40 dni brez alkohola  v času od 1.3. do 15.4.2017


(Ljubljana, 1. marec, 2017) Akcija 40 dni brez alkohola, katere nosilec je Slovenska Karitas in poteka v sodelovanju z Med.Over.Net in Agencijo za varnost prometa bo trajala od 1. marca do 15. aprila. Organizatorji želijo k akciji pritegniti čim večje število posameznikov, družin in skupin, da zmanjšajo oz. prenehajo z uživanjem alkohola ter, da hkrati nikoli ne  sodelujejo v prometu v kolikor so pod vplivom alkohola. Letošnji slogan akcije je »Izberi prav. Bodi z mano.«, s katerim želijo poudariti predvsem ožje medosebne odnose kot najpomembnejše pri podpori posamezniku, da se odloči za zmanjšano pitje alkohola.

 

Alkoholiziranost je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami. V preteklih letih lahko sicer spremljamo pozitiven trend zmanjševanja deleža alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč, vendar pa nam je lansko leto, ko se je število najhujših prometnih nesreč v povezavi z alkoholom ponovno povečalo, ponovno pokazalo, da je potrebno na tem področju nadaljevati in nadgraditi obstoječe aktivnosti.

Alkohol v prometu je odraz širšega okolja in je hkrati tudi javno zdravstveni problem. Poleg nadzora in kaznovanja je zato izrednega pomena opozarjanje na le-tega, osveščanje in izvajanje številnih preventivnih aktivnosti. Pomembno je, da se v družbi jasno izoblikuje mnenje, da je alkohol splošni problem, ter da je potrebna ničelna toleranca do alkohola v prometu, v vseh vlogah tako med vozniki, kot tudi pešci in kolesarji.

Na Javni agenciji je akcija tudi del aktivnosti izvajanja nacionalne akcije in Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013 – 2022, ki sledi dvema osnovnima ciljema:

- zmanjšanje števila prometnih nesreč z soudeležbo alkohola in

- zmanjšanje števila mrtvih in hudo poškodovanih.

V Sloveniji je alkohola v prometu še vedno preveč. Sprejemljiva je le ničelna toleranca, ki jasno sporoča, da je tveganje zaradi alkohola v prometu preveliko. V lanskem letu je namreč zaradi alkoholiziranosti povzročitelja umrlo 38 oseb, 170 je bilo huje poškodovanih. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znaša skoraj 10 %, povprečna alkoholiziranost pa je izredno visoka, več kot 1,4 promila. Verjetnost povzročitve prometne nesreče je pri alkoholiziranosti 1,1 promila skoraj  20-krat večja v primerjavi s treznim voznikom.

 

V letošnjem letu se agencija akciji pridružuje s svojimi aktivnostmi na lokalni ravni tudi v sodelovanju z  50 slovenskimi občinami, ki bodo z opozarjanjem, objavami v lokalnih glasilih in terenskih akcijah opozarjale in osveščale udeležence v prometu.

  

PREBERITE IN UPOŠTEVAJTE

S skupnim jasnim sporočilom želimo opozoriti udeležence v prometu:

1.      Alkohol v prometu je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja udeležbe v prometni nesreči.

2.      Zavedajte se, da se že s prvim kozarcem alkohola slabšajo naše psiho-fizične sposobnosti za varno udeležbo v prometu.

3.      Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola niti se ne vozite z voznikom, ki je užival alkohol.

4.      Tudi pri pešcih in kolesarjih je alkohol dejavnik tveganja, saj je vsako leto nekaj pešcev in kolesarjev, ki so utrpeli hude posledice v prometnih nesrečah zaradi alkohola.

 

Upoštevajte naslednja priporočila in tako prispevajte k manjši škodi zaradi alkohola:

        Nikoli ne sodelujte v prometu pod vplivom alkohola, niti kot voznik, pešec ali kolesar. 

        Zmanjšajte količino popitega alkohola

        Bodite dober zgled otrokom in mlajšim, ter jim nikoli ne ponujajte alkohola

        Opozorite tudi druge, da ne sodelujejo v prometu pod vplivom alkohola, to je vaša moralna odgovornost

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontaktna oseba in dodatne informacije:

Javna agencija RS za varnost prometa, Mateja Markl, tel. 01/400–88–70,

e-naslov: pr@avp-rs.si , Mateja.Markl@avp-rs.si

Oglejte si tudi