Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Kidričevo
JUTRI
21°C
12°C
PET.
21°C
11°C
Oceni objavo

Jezero darovane krvi

Pisalo se je optimistično leto 1946, kamor sežejo spomini na prve korake naše KO RK. Po ustnem izročilu smo dobili zanimive podatke in jih tudi objavili v Zborniku Občine Kidričevo. Ponovno smo imeli smolo z beleženjem delovanja, ko nam je dež zmočil vse, kar so preselili v staro kmečko hišo ob adaptaciji stavbe, kjer smo delovali. Končno pa smo dobili svoj kotiček, ki je varen za hrambo dokumentacije, s katero bomo svojo zgodbo pisali naprej.

Na hitro bom povzela delovanje zadnjih 35 let in poskušala predstaviti napredek dela od takrat do danes.

Naš ožji teren je še vedno prebivalstvo desetih vasi bivše KS Cirkovce. S pomočjo naših prizadevnih in dobrih krajanov pomagamo in lepšamo življenje tistih, ki jim sreča ni naklonjena.

Prva leta smo delovali bolj zdravstveno preventivno. Pomagali smo pri hišnih opravilih posameznikom, ki so živeli sami, se veselili vsakoletnega božično-novoletnega srečanja starejših krajanov, jih čez leto obiskovali na domu ali v DU, pisali voščilnice za rojstne dneve, izvajali zdravstvene meritve … Z mladimi smo na krožkih poudarjali življenjske vrednote, se udeleževali tekmovanj v PP, v znanju o RK in diabetesu, obiskovali starejše, invalide, bolne in jim polepšali dneve s sveže pečenimi štručkami, krofi, parklji ali nabranim šopkom z domačega vrta. Otroci so jih razveseljevali z risbicami. Počitnice smo začeli z letovanjem na Debelem rtiču, kasneje pa vrsto let na Punatu. Ves čas pa poudarjamo pomembnost krvodajalstva. Darovalcem se želimo zahvaliti za darovanje krvi z izleti, zakuskami po odvzemih in drugimi druženji.

Kaj pa danes? Imamo krasen prostor za delo, vendar je naše delovanje zaradi vsesplošnega stanja osredotočeno bolj na gasilsko delo – GAŠENJE požara. Pomagamo, ker ljudje kljub službi ali pokojnini nimajo dovolj, da bi pokrili osnovne potrebe. Odzivamo se tudi na stisko ranljivih skupin prebivalcev. Stiska je tudi psihična, strah pred izgubo službe, osamljenostjo, socialno izoliranostjo, depresijo, mobingom … Vendar se ne damo; pomagamo, kjer lahko in kolikor zmoremo.

S podporo Občine, tukajšnjih prebivalcev, predvsem pa s POŽRTVOVALNOSTJO ODBORNIKOV ocenjujem, da delamo zelo dobro.

Veliko smo naredili tudi na zdravstvenopreventivnem delu, nabavili 2 AED z omaricami, 3 lutke, učni AED. Izobražujemo, kako pomagati v bolezni ali nesreči, ko je ogroženo življenje, in seznanjamo z uporabo AED. Preventivne vaje za osteoporozo in inkontinenco tečejo že 14 let. Organiziramo lab. pregled krvi, cepljenje proti gripi in pnevmokokni pljučnici, že vsa leta merimo RR. Z Drobtinico vsako leto zberemo zadostna sredstva za prehrano in šolo v naravi za potrebe otrok OŠ Cirkovce. Z mladimi delamo ob akcijah, ki jih organiziramo skupaj s šolo in vrtcem. Sodelujemo z mnogimi društvi, organizacijami, podjetniki, posamezniki na območju občine Kidričevo in širše.

Seveda pa še posebno skrbno delamo na področju krvodajalstva in darovanja organov. Na tem področju je država precej mačehovska in vsako priložnost izkoristi, da odvzame kakšno pravico. Vendar imajo NAŠI darovalci VELIKO srce in se kljub vsemu odzovejo vabilu in še vedno smo NAJBOLJŠI. V letih 2015/16 smo pridobili 17 novih krvodajalcev.

Tako smo na 70. jubilejni skupščini 120 posameznikom, aktivnim krvodajalcem ter našim predhodnikom, vzornikom, ki ne morejo več darovati krvi, podelili plakete za število odvzemov krvi, priznanja in priložnostna darila. Našim sedmim stokratnikom se bodo v letu 2017 pridružili še štirje, ki bodo kri darovali več kot 100-krat. Ponosni smo na vse.

Za konec bi še dodala, da za vsakim uspešnim delom stoji uspešna ekipa. Vseh 70 let so v naši organizaciji delali srčni ljudje, se razdajali, priskočili na pomoč tudi takrat, ko so sami bili v težavah. Vendar so leta dohitela tudi nas. Ostal je humanitarni duh, telo pa se »buni«. Srčno upam, da bomo vzpodbudili mlade, idealistične ljudi, ki bodo z novimi idejami in pristopi enako dobro ali še bolje poskrbeli za ranljive in pomoči potrebne.

Tudi zato smo na tej jubilejni skupščini podelili 91 različnih priznanj, zahval za delo na humanitarnem področju, zahval za sodelovanje, 1 posebno zahvalo in 3 nazive 'častni član'.

Hvala celotni ekipi odbornikov v času mojega predsedovanja. Hvala, da smo osrečili mnoge ali pa jim pomagali. Ponosna in hvaležna sem, da sem lahko prav v vaši sredini preživela polovico svojega življenja.

Pavla Veler,
predsednica KO RK Cirkovce

Oglejte si tudi