Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Kanal ob Soči
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Regijska vaja na Soči 2014

V soboto, 14. junija 2014 se je zgodaj zjutraj zgodila prometna nesreča v Plaveh, v kateri sta bili udeleženi dve vozili. O dogodku smo bili obveščeni ob 9. uri zjutraj. Iz regijskega centra za obveščanje smo prejeli obvestilo, da sta trčili osebno in tovorno vozilo, ena oseba je padla v reko Sočo in da je na Soči viden madež.

Seveda je to bila le vaja - "Izlitje nevarne snovi Soča 2014". Zelo podobna vaja je bila izvedena leta 2004 pod vodstvom takratnjega štaba Civilne zaščite občine Kanal in PGD Kanal. PGD Kanal je bilo edino sodelujoče gasilsko društvo iz občine Kanal. Orgnizator vaje sta bila Uprava RS za zaščito in reševanje, izpostava Nova Gorica ter JZGRD Nova Gorica.

 

Predpostavka letošnje vaje:
Na občinski cesti Plave - Prelesje, na desnem bregu reke Soče, na požarnem okolišu PGD Kanal, je prišlo do prometne nesreče osebnega in tovornega vozila, ki je prevažal kurilno olje.

Osebno vozilo s štirimi potniki na ozki cesti zaradi neprilagojene hitrosti zapelje na travnato bankino, voznik izgubi nadzor nad vozilom, odbije ga v nasprotno smer in trči v nasproti vozeče tovorno vozilo, ki prevaža kurilno olje. Osebno vozilo odbije s ceste in obstane prevrnjeno na strehi, iz njega med prevračanjem pade potnik, ostali trije ostanejo ukleščeni in hudo poškodovani.

Tovorno vozilo se poskuša izogniti trčenju in zapelje s ceste na neutrjeno bankino in obstane, iz cisterne pa začne iztekati kurilno olje, ki se izliva v Sočo. Voznik tovornjaka ni poškodovan in nemudoma pokliče številko 112 v Regijski center za obveščanje Nova Gorica in začne reševati opaženo negibno osebo na gladini reke Soče. Nadalje se za obema osebama izgubi sled.

 

Scenarij poteka vaja:
Glede na predpostavko vaje in njene posledice glede razsežnosti onesnaženja in območja iskanja pogrešanih oseb, so se interventne aktivnosti v vaji odvijale na 4 lokacijah:

1. lokacija (cesta pred vasjo Prelesje): Tehnično reševanje in nevarne snovi (GLAVNE AKTIVNOSTI V VAJI!)
2. lokacija (bližnja lokacija nesreče v reki Soči): Iskanje pogrešanih oseb v vodi
3. lokacija (blizu Dermote): Postavitev vodne pregrade 1 (stara pregrada)
4. lokacija (Mrzlek): Postavitev vodne pregrade 2 (nova pregrada)


Aktivnosti na posamezni lokaciji:
1. lokacija: Tehnično reševanje in nevarne snovi (kraj prometne nezgode)
Na lokaciji so se odvijale glavne aktivnosti v vaji kot so tehnični poseg reševanja ukleščenih oseb iz osebnega vozila na strehi, ter zatesnitev, lovljenje, omejevanje, prečrpavanje in sanacija nevarne snovi.

2. lokacija: Iskanje pogrešanih oseb v vodi
V in na vodi reke Soče, tik od mesta nezgode v dolžini cca. 200 m vzdolž smeri toka, se je odvijalo preiskovanje obrežja reke in podvodna dejavnost iskanje pogrešanih oseb.

3. lokacija: Postavitev vodne pregrade 1 (stara pregrada)
Na lokaciji so je izvajale postavitev vodne pregrade 1 (stara vodna pregrada) in lovljenje ter pobiranje nevarne snovi na gladini reke, ki jo je opravljal PGD Kanal.

4. lokacija: Postavitev vodne pregrade 2 (nova pregrada)
Na lokaciji se je izvajalo usposabljanje PGD Nova Gorica za postavitev vodne pregrade 2 (nova vodna pregrada)

 

Naloga PGD Kanal:
Sledilo je aktiviranje vseh sodelujočih služb gasilci, reševalci in policija. Naloga PGD Kanal v tej vaji je bila požarno varovati kraj nesreče, pomoč pri iznosu ponesrečencev, priprava in izvajanje dekontaminacije gasilcev in postavitev prvega lovilnega jezu na reki Soči.

V vaji smo sodelovali s tremi gasilskimi vozili in čolnom - GCGP-1, PV-1, GVM-1 in GRČ-2 ter s 25 gasilci. 

 

Naloge posamezne enote:

JZGRD Nova Gorica: tehnično reševanje, nevarne snovi, imitatorji, ocenjevalca, potapljači
PGD Kanal: požarno varovanje, iznos ponesrečencev, postavitev prve stare vodne ovire pri Dermoti, redarska služba
PGD Nova Gorica: postavitev nove vodne ovire pri Mrzleku
PHE Nova Gorica: oskrba in prevoz poškodovancev
PRS Nova Gorica: Iskanje pogrešanih v vodi
PRS Tolmin: Iskanje pogrešanih v vodi


Na vaji so sodelovali:
V vaji so aktivno sodelovali poklicni gasilci iz JZGRD Nova Gorica, prostovoljni gasilci PGD Kanal in PGD Nova Gorica, potapljači iz Nove Gorice in Tolmina, enota nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Nova Gorica in policija.

Na vaji so bili prisotni še predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica, štab Civilne zaščite za Severnoprimorsko, iz Regijskega centra za obveščanje Nova Gorica, poveljnik Civilne zaščite občine Kanal, župan občine Kanal. 

 

Vozila po enotah in drugih službah:
JZGRD Nova Gorica: HTV-2D, GVC 16/25, GVNS, GVGP-1 + čoln, GVM-1, Pv-1, GVM-2, AC
PGD Kanal: GCGP-1, GVM-1 + GRČ-2, PV-1 + PNS
PGD Nova Gorica: GVM, PV-1 + čoln2
PHE NG: 2 reševalni vozili
policija: 1 vozilo
PRS Nova Gorica: GVM+čoln
PRS Tolmin: GVM

 

Ocenjevanje vaje:
Ocenjevanje vaje je izvaja skupina za ocenjevanje vaje, ki so jo sestavljali inšpektorja IRSVNDN Izpostave Nova Gorica ter imenovani člani posamezne službe iz vrste enote ZiR. Ocenjevanje vadbencev je poteka le pri izvajanju aktivnostih na vaji na lokaciji 1. Na lokacijah 2, 3. in 4. pa poteka izključno usposabljanje sil in služb v sistemu ZiR. Po zaključku vaje se je izvedla analiza vaje z vodji služb, poveljujočih enotam v vaji, ocenjevalci in vodstvom vaje.

 

Vir:
elaborat vaje "Izlitje nevarne snovi Soča 2014", Simon Vendramin, JZGRD Nova Gorica

Povezave

www.pgd-kanal.si

Oglejte si tudi