Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Kanal ob Soči
DANES
26°C
13°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Občina praznuje

Občina Kanal ob Soči obeležuje svoj občinski praznik 29. aprila, v spomin na življenjsko delo Valentina Staniča.

Valentin Stanič je bil oče alpinizma in dobrotnik. V njegovi osebnosti  so bile harmonično združene dejavnosti pesnika, pisatelja in prevajalca. Učitelja in vzgojitelja, prosvetnega in socialnega delavca, duhovnika, zdravnika, tiskarja in razširjevalca slovenske knjige, umnega kmetovalca in rokodelca, prosvetljenca, zemljepisca, veleturista in planinskega pisatelja in nazadnje človekoljuba. 

Premoženje, ki si ga je napravil s skromnim življenjem, je razdajal za človekoljubne namene. Tudi svojo oporoko je tako uredil; zapustil je glavnico za dijaško ustanovo, ki je bila določena za kanalske študente, podobno glavnico je namenil za učila ubožnim kanalskim in ročinjskim šolarjem.

 

V četrtek, 23.aprila je  bila ob občinskem prazniku v Kulturnem domu Deskle svečana proslava. Na njej je župan Andrej Maffi iskreno čestital vsem občankam in občanom. Prav posebno čestitko je izrekel Odbojkarskemu klubu Salonit Anhovo. Odbojkarji so v letošnjem odbojkarskem državnem prvenstvu postali pokalni podprvaki in dosegli odlično tretje mesto. 

 

Sledila je podelitev  priznanj in nagrad občine. 

Priznanje Občine Kanal ob Soči za leto 2015 so prejeli:


1. Klara Medvešček

Po sklepu občinskega sveta in na predlog Marte Bitežnik, Magde Gabrijelčič, Patricije Krivec in Karmen Maffi je dobitnica priznanja ga. Klara Medvešček.

 UTEMELJITEV

Čeprav je že prej sodelovala pri različnih dejavnostih v kraju, je prav po upokojitvi našla čas za mnoge aktivnosti. Klara je dobrovoljna krajanka, ki ima rada družbo in vsakomur priskoči na pomoč. Rada ima urejeno in čisto okolje, zato je pobudnica in aktivna udeleženka raznih čistilnih akcij, skrbi da so gredice vedno urejene in vzdrževane. Prav zato je bila na zadnjih lokalnih volitvah z veliko večino ponovno izvoljena v Svet krajevne skupnosti Deskle Anhovo, kjer je edina ženska. Je aktivna članica DU Deskle Anhovo. Razveselila se je ponovnega aktiviranja Turističnega društva Korada Deskle Anhovo, kjer je članica nadzornega odbora. Na njeno pobudo so v program dela vključili tudi Gregorjevo, ko otroci spuščajo ladjice s svečkami po reki Soči.  S svojo preprostostjo in dobro voljo nam je lahko vsem za zgled, kako se da tudi z majhnimi koraki in brez velikih projektov in finančnih sredstev stvari obrniti na bolje.

 

2. Helena Vuk

Po sklepu občinskega sveta in na predlog krajanov Markičev in Majde Markič ter predsednika TD Kolovrat Lig Simona Žnidarčiča je dobitnica priznanja ga. Helena Vuk.

UTEMELJITEV

Izšolala se je za predmetno učiteljico. Po njeni upokojitvi sta se z možem preselila v Markiče, kjer živi že 20 let. Med drugim je bila njena želja tudi slikanje, skozi njene slike na platnu in svili se zrcali način življenja, običaji in vsakdanja opravila iz njene mladosti - življenje na vasi, ki je na žalost že skoraj zamrlo. Helena tudi ni pozabila na domačo govorico, navade, običaje predvsem pa pripovedi njenih staršev in sorodnikov, ko je bila še otrok. Tako je nastala knjiga Markiči in Markčarji. S predstavitvijo knjige in postavitvijo razstave svojih slik v prostorih bivše šole v Ligu, je lansko leto popestrila tradicionalni praznik kostanja v Ligu. V Ligu je razstavljala skupaj z možem Savom, kjer smo si poleg njenih slik lahko ogledali tudi njegove skulpture. Leta 2001 je na prazniku medu v Britofu razstavljala v tamkajšnji okrepčevalnici. Poskrbela in postavila je tudi razstavo z naslovom” Življenje in delo ob reki Idriji” ob 500-letnici cerkve v Britofu leta 2005. Prijazna, nasmejana in vedno pripravljena pomagati, pa čeprav samo z besedo in dragocenimi nasveti, predvsem pa z zavestjo ohranjanja naše kulturne dediščine.

 

 3. Športni twirling klub Deskle

 Po sklepu občinskega sveta in na predlog Tanje Skrt in skupine staršev twirlerk je dobitnik priznanja Športni twirling klub Deskle

UTEMELJITEV

 Na pobudo Alenke Velušček je v decembru 1995 34 deklic v starosti od 5 do 10 let pričelo  v telovadnici OŠ Deskle z vadbo mažoriranja. Tako se je začelo . . . Danes Športni Twirling klub Deskle združuje 72 deklet od 5. pa do 28. leta starosti, ki prihajajo iz vseh krajev  občine. Klub odlično zastopa našo občino na državnih prvenstvih in posega po najvišjih mestih. Posamezne članice že 8 let zastopajo slovenske barve na evropskih tekmovanjih. Lahko rečemo, da se je twirling palica vrtela že v vsakem kraju naše občine. Več let so sodelovale s Pihalnim orkestrom Koper tudi na mednarodnih prireditvah. Redno sodelujejo s Pihalnim orkestrom Salonit Anhovo, Društvom upokojencev Deskle - Anhovo, Odbojkarskim klubom Salonit Anhovo in Taborniki Roda odporne želve Deskle. Letos obeležujejo 20-letnico delovanja. Je eden izmed najštevilčnejših klubov, ki daje možnost dekletom naše  občine, da aktivno in zdravo preživljajo svoj prosti čas v domačem okolju, da se izkažejo z nastopi pred občinstvom. V dvajsetih letih delovanja so se na čelu zvrstili  štirje predsedniki. Twirlig palico je v vseh letih vrtelo skoraj 200 deklet naše občine.

 

Nagrado Občine Kanal ob Soči za leto 2015 sta prejela:

 

1. Vilijem Kobal

Po sklepu občinskega sveta in na predlog Rista Djurića, Aleksandra Grma, Gorana Gerbeca in skupine krajanov vasi Ajba dobi  nagrado g. Vilijem Kobal.

UTEMELJITEV

Življenjska pot ga je pripeljala v Ajbo. Z Vilijevim prihodom v vas, so krajani dobili iskrenega soseda in prijatelja. Vili je zelo aktiven krajan in pobudnik večjih akcij. Ena od teh je lično urejena kapelica ob vaškem koritu. V naši občini in širše so ga ljudje spoznali po »JASLICAH«, ki so postale prava znamenitost. Jaslice predstavljajo in na poseben način prikazujejo dogajanje iz časa graščakov, obrtniška dela in vsa kmečka opravila.  Ogledalo si jih je več kot 5000 obiskovalcev iz vseh krajev Slovenije in iz zamejstva, kar je zabeleženo v knjigi vtisov, ki jo Vili  z veseljem rad pokaže. Ustvarja umetnine iz vseh naravnih materialov kot so les, železo, kamen ali kaj povezanega s tehniko. Vili je za svojo stvaritev do sedaj že prejel priznanji Turističnega društva Kanal in Krajevne skupnosti Kanal. Zato za ustvarjalno in ambasadorsko početje zasluži NAGRADO OBČINE KANAL OB SOČI.

 

 2. Društvo tabornikov ROD odporne želve Anhovo

Po sklepu občinskega sveta in na predlog KS Anhovo – Deskle dobi  nagrado Društvo tabornikov ROD odporne želve Anhovo

UTEMELJITEV

Brez velikega dvoma lahko rečemo, da so Odporne želve eno izmed najbolj dejavnih in pozitivnih društev v naši sredi. Njihovi začetki segajo v leto 1964, saj so lani praznovali že svojo 50 - letnico. Osnovno poslanstvo tabornikov je delo z otroki in mladino v povezavi z naravo. Pohvalno je, da uspeva društvu v zadnjih leti povečevati število mladih članov. Za izvajanje rednih tedenskih aktivnosti z mladimi taborniki je potreben usposobljen kader in tudi tu so se izkazali, saj jim je v zadnjih letih uspelo usposobiti številne mlade vodnike in dva načelnika. Uspešno organizirajo pohode, taborjenja in druga srečanja, pohvalno je njihovo sodelovanje z drugimi društvi, z vrtcem in šolo. Naši taborniki tako skozi vsa leta uspešno opravljajo svoje poslanstvo, to je vzgojo mladih tabornikov v pravem odnosu in skrbi do narave, s svojo dejavnostjo delujejo pozitivno in povezovalno znotraj naše skupnosti ter širijo dober glas tudi onkraj naše občine.

  

 

Program so s plesom in pesmijo popestrili otroci iz vrtca Kanal pod vodstvom Mire Gerbec, Tonice Bratina, Valentine Dugar in Mirjam Furlan za klavirjem. V nadaljevanju je sledil nastop gojencev Glasbene šole Nova Gorica - Maja in Jan Križnič.

Moderator proslave je bil Boštjan Simčič. 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi