Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

SLOFOLK 2015 je bil odličen

Štiri folklorne skupine iz Dolenjske in Posavja so v teh dneh že enajstič priredile mednarodni folklorni festival SLOFOLK, na katerega so letos povabile folklorne skupine iz Makedonije, Srbije, Turčije in Brazilije. Svoje bogato ljudsko izročilo so predstavile v Novem mestu, Velikih Laščah, Artičah ter sinoči še v Šentvidu pri Stični.
Uvodna beseda v Domu kulture v Šentvidu pri Stični je pripadla podžupanu Tomažu Smoletu, ki je številne obiskovalce nagovoril ter obenem otvoril večer plesa in petja. 

Srbija - KUD Sveti Sava - Kać
Turčija - Zafer folk dance Ensemble
Makedonija - KUD Ilinden Krivogaštani
Brazilija - Ladri di Cuori, CascavelVsaka od gostujočih skupin se je svojim programom predstavila dvakrat. Kot prva se je na odru predstavila srbska folklorna skupina KUD Sveti Sava iz Kaća pri Novem Sadu, kateri člani so sami entuziasti, ljubitelji folklore, petja, glasbe in vse tovrstne umetnosti. Sledil je nastop mlade folklorne skupine Zafer folk dance Ensemble iz Turčije, ki s svojimi energičnimi nastopi navdušujejo publiko, saj so v njihovih nastopih prisotni elementi albanskega in turškega melosa, vse skupaj pa začini še balkanska virtuoznost. Kot tretji so se na odru predstavili mladi iz folklorne skupine KUD Ilinden Krivogaštani iz Makedonije ki negujejo makedonske narodne plese in njihovo tradicijo. Društvo je potovalo skoraj po vseh državah Evrope ter nastopali na številnih prireditvah po Makedoniji. Kot zadnja se je na odru nabito polne dvorane kulturnega doma predstavila brazilska skupina Ladri di Cuori, ki je bila ustanovljena avgusta leta 1995 na pobudo italijanske manjšine v Cascavelu. Njihov repertoar pokriva plese od severa do juga Italije, še posebej pa so osredotočeni na kostumsko podobo Benečije, Kalabrije, Sicilije, Sardinije in Kampanije. Trudijo se ohranjati italijanske korenine, skrbijo za svojo tradicijo, hkrati pa spoštujejo tradicijo države, v kateri živijo. 

Kot je že v navadi se je javnosti, poleg gostujočih skupin, predstavila tudi skupina gostiteljica in soorganizatorica mednarodnega folklornega festivala Slofolk, FS Vidovo iz Šentvida, ki deluje pod vodstvom Nataše Hribar. Prav folklorna skupina Vidovo po besedah podžupana Smoleta uspešno predstavlja občino tako doma kot v tujini.


Tekst in foto: http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=4838

Oglejte si tudi