Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Dolenjske Toplice
DANES
21°C
11°C
JUTRI
23°C
12°C
Oceni objavo

Gremo v savno, Topličani imamo tudi ugodnosti!

Gripa se v letošnjem letu še ni polno razmahnila, je pa že na pohodu. Ena izmed izvrstnih oblik preventive je tudi savnanje; Topličani imamo to ponudbo takorekoč pred vrati, zanjo lahko koristimo tudi ugodnosti.

Savnanje je eno najbolj zdravilnih in prijetnih oblik sproščanja. Ob redni uporabi savne se kažejo pozitivni učinki tako na telesnem kot na duševnem počutju,” poudarja vodja velneškega centra Balnea Term Dolenjske Toplice Urša Beg. Savnanje je proces izmenjavajočega ogrevanja in ohlajevanja telesa. Oba dela procesa sta enako pomembna in oba skupaj ustvarjata blagodejni občutek. Ogrevanje kože povzroči širjenje perifernih žil, ohlajevanje pa njihovo aktivno krčenje. Izmenično širjenje in krčenje žil pomeni za žile trening, ki omogoča, da ostanejo gibke in prožne. “Od tod trditev, da savnanje upočasnjuje staranje žil in krepi celoten kardiovaskularni sistem,” poudarja Begova in doda, da se poleg tega ob pregrevanju telo znoji, z znojem pa se iz njega izločajo tudi nekoristne in škodljive snovi. “Na ta način se čisti tudi koža in se hitreje obnavlja. Zaradi pospešenega krvnega obtoka, ki je posledica toplote v savni, dobiva koža namreč več hranilnih snovi. Redni uporabniki savn zato kmalu opazijo, da je njihova koža nežnejša in bolj gladka, savnanje pa tudi omejuje nastajanje ogrcev, s tem ko temeljito očisti znojnice in kožne pore, pomaga pa tudi pri razgrajevanju celulita.


Za krepitev imunskega sistema, ki je pozimi načet

Pospešen krvni obtok v telesu povzroča sproščanje napetosti v mišicah. “Blagodejnost savnanja občutijo tudi tisti, ki jih rado zebe v noge in roke. Z boljšo prekrvljenostjo telesa izgine tudi ta tegoba, začutimo pa več energije, več telesne in tudi več spolne moči,” pravi Begova. Nadaljuje, da savna tudi krepi imunski sistem, ob redni uporabi preprečuje virusna in bakterijska obolenja ter poživlja limfni obtok. Za ljudi z astmo in bronhitisom so priporočljive parne savne, saj vodna para z eteričnimi olji blažilno deluje na dihala.

Da bo učinek savnanja še boljši in koža še lepša
V savnah Term Krka večkrat dnevno postrežemo z negovalnimi pilingi in oblogami. Na čisto kožo si namažemo naravne sestavine, kot so med, glina, cimet, kava, sol in čokolada, in taki vstopimo v savno. Ko se telo segreje, si tako negovalno kremo vtiramo v kožo. Pilingi delujejo čistilno, saj se koža s tem očisti odmrlih delcev, in ker se tako odprejo kožne pore, je proces potenja in razstrupljanja še učinkovitejši,” pravi vodja velneškega centra Balnea in svetuje še, da z negovalnimi oblogami kožo nahranimo, da je še bolj gladka in mladostno sijoča. 

Pri teh zdravstvenih težavah savno odsvetujejo
Obisk savne odvsetujemo ljudem z virozo, gripo in drugimi boleznimi, ki jih spremlja povišana temperatura, ljudem s težavami s srcem in žilami, z epilepsijo, rakom, kožnim vnetjem in z razširjenimi žilicami na obrazu,” poudarja Urša Beg. Odsvetuje tudi savnanje pod vplivom alkohola ter svetuje, da po savnanju nadomestimo tekočino, ki smo jo izgubili s potenjem. “Priporočamo pitje vode ali nesladkanih zeliščnih čajev, od jedi pa se najbolj priležeta sadje in sveža solata.

Pet korakov pravilnega savnanja:

  1. SAVNANJE: Stuširajte se s toplo vodo. S toplo vodo si pogrejte hladne noge. Temeljito se obrišite. V savno vstopite suhi. Izberite savno nižje temperature. Podložite si brisačo, sedite nanjo in se sprostite. Prvič ostanite v savni le 10 do 12 minut oziroma toliko, da se spotite.
  2. OHLAJEVANJE: Zapustite savno in malo postojte na zraku. Nato se stuširajte z mlačno vodo, in – če je na voljo bazen – zaplavajte. Nato se zavijte v kopalni plašč, spijte kozarec vode in malo počivajte.
  3. SAVNANJE: Če ste potni, se ponovno stuširajte, otrite se do suhega in vstopite v savno z višjo temperaturo. Tokrat ostanite v savni dlje, da se temeljito spotite. 
  4. OHLAJEVANJE: Ponovite postopek postopnega ohlajevanja. Če vas je volja in se dobro počutite, ponovite 3. in 4. korak še enkrat ali dvakrat. 
  5. POČITEK: Končni počitek naj bo daljši. Spijte dovolj vode in se sprostite. Dobro dene tudi počitek v jacuzziju z ogrevano vodo, po krajšem času pa tudi prijetna masaža.  

 

Ugodnosti za domačine Občine Dolenjske Toplice

Od ponedeljka do četrtka si lahko občani, v kolikor svoje bivališče dokažete z osebnim dokumentom, 3-urno savnanje v Blanei privoščite za 10 evrov (polna cena je 15 evrov), ob ponedeljkih boste za 3-urno kopanje v Blanei odšteli 3,80 evra. Ugodnosti veljajo tudi v Hotelu Vital, kjer si lahko 3-urno kopanje ob ponedeljkih, sredah in petkih privoščite za 3,50 evra. 

Oglejte si tudi