Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Dolenjske Toplice v odsevu časa

800 – letnica prve omembe Dolenjskih Toplic je bila obeležena z današnjo tiskovno konferenco, ki jo je povezovala višja svetovalka za gospodarstvo in družbene dejavnosti, ga. Majda Gazvoda. Osrednja prireditev bo danes, 5. 6. 2015, ob 19h v Kulturno kongresnem centru Dolenjske Toplice.
Tiskovne konference sta se udeležila tudi župan Jože Muhič in predstavnik Krke d.d., ki sta finančno podprla in omogočila projekt celovitega popisa zgodovine Dolenjskih Toplic. Po treh letih poglobljenega raziskovanja vseh udeleženih avtorjev, se monografija odpravlja v tiskarno, založniški del pa je prevzela Občina Dolenjske Toplice.

 

Na tiskovni konferenci je dr. Rober Peskar predstavil monografijo Dolenjske Toplice v odsevu časa, ki je po letu 2001 prva obsežnejša tiskovina o Dolenjskih Toplicah. Po besedah dr. Peskarja je namen monografije pregled zgodovine kraja, še bolj pomembno poslanstvo monografije pa je »vzpostaviti trden odnos do njegove zgodovine in njegove dediščine ter naravnih danosti, tokrat celoviteje in bolj interdisciplinarno, kot še nikoli doslej.«

 

Pomembno raziskovalno delo so opravili številni avtorji, ki so se lotili področja naravoslovja in geologije, materialnih ostalin topliške doline, cerkvenega središča v Toplicah in njegovega razvoju do danes, arhitekturne in parkovne ureditve, politične, gospodarske in socialne situacije, topliškega turizma, društvenega življenja, monografija pa bo vsebovala tudi seznam arhivskega in bibliografskega gradiva.

 

Kar 555 strani zanimivih in poučnih vsebin, ki jih bo krasilo bogato slikovno gradivo, zaokroža posebno odkritje mag. Franceta Barage, ki je s proučevanjem srednjeveških listin ugotovil, da prva omemba Dolenjskih Toplic sega v leto 1215, s čimer je letošnjemu izidu monografije dodal poseben pomen in težo. Dr. Rober Peskar je ob tej priložnosti zapisal, da se »monografija uvršča med vzorčne te vrste, njen namen pa bo v celoti dosežen, če bo v prihodnosti vzpodbudila še bolj poglobljene raziskave topliške preteklosti in njenih ljudi.«

 

Vsi navdušenci, ki bi želeli monografijo postaviti na svojo knjižno polico, se za več informacij obrnite na TIC Dolenjske Toplice (kontaktni podatki na povezavi).

Oglejte si tudi