Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Bohinj
JUTRI
22°C
8°C
SOB.
21°C
8°C
Oceni objavo

Visok obisk z Japonske

V soboto, 29. junija, sta njuni cesarski visokosti japonski princ in princesa Akishino v okviru svojega tridnevnega obiska v Sloveniji obiskala tudi Bohinj. Ogledala sta si ga kar iz gondole, ki ju je popeljala na Vogel.

Pri spodnji postaji žičnice ju je sprejel on pozdravil župan Franc Kramar, ki je bil kot najvišji predstavnik naše občine ta dan njun gostitelj. Pridružila sta se mu še direktor Turizma Bohinj Klemen Langus in direktor Žičnic Vogel Bohinj Boštjan Mencinger.

 

Ob tej priložnosti je njegovi cesarski visokosti princu Fumihitu Akishinu izročil v dar protokolarno darilo Občine Bohinj, repliko železne rokice, izkopane na Žvabovem travniku na Bitnjah že pred več kot 70 leti. Njeni cesarski visokosti princesi Kiko Akishino pa je podaril krpanko z izvezeno podobo bohinjske perunike (Iris cengialti f. vochinensis).

 

Oba sta bila nad darovi izredno navdušena. Njegovo visokost je zanimalo vse o najdeni železni rokici, kje je bila izkopana in predvsem kako so jo v starejši železni dobi lahko tako natančno izdelali. Njena visokost se je razveselila podarjene krpanke z vezenino, kajti vezenje je na Japonskem precej razvito in razširjeno. Prav posebna za princeso Kiko pa je, kot nam je povedal direktor Turizma Bohinj Langus, tudi sama cvetlica na krpanki, saj ji je še posebej pri srcu.

 

Na Voglu si je cesarski par ogledal čudovit razgled na najvišje vrhove naših Julijcev. In ker je princ Akishino doktor ornitologije je pokazal veliko zanimanje tudi za ptice, ki so preletavale nebo. S seboj je imel daljnogled, da si jih je lahko ogledal tudi pobliže.

 

Oba sta navdušena nad naravo, naravno in kulturno dediščino ter zgodovino. Župan Kramar in direktor Turizma Bohinj Langus sta tako odgovarjala na vprašanja njegove visokosti princa o zgodovini gondolske povezave in smučišča na Voglu, o Bohinju na splošno, o gorah in še posebej o Triglavu, o Slapu Savica in njegovo povezanostjo z našim največjim pesnikom Francetom Prešernom, kako se slap napaja iz šestih gorskih jezer in kako se ta voda nazadnje izteka v Donavo, o rožah, pticah in naravi na splošno.

 

Med pogovorom na razgledni točki se je na prinčevo obleko prikradel hrošček  z imenom alpski kozliček (Rosalia alpina), ki ga je princesa Kiko spretno ujela v dlan, da so si ga lahko pobliže pogledali. Potem ga je spravila in odnesla s seboj, da ga bo pokazala njunemu sinu, ki je tudi navdušen nad naravo, še posebej nad majhnimi bitji, kot je omenjeni hrošček.

 

Gostitelji župan in oba direktorja Langus in Mencinger so bili nad obiskom visokih gostov navdušeni. Predvsem jih je presenetila sproščenost cesarskega para in njuno bogato naravoslovno znanje.

 

Župan Franc Kramar pa je bil vidno razburjen nad dejstvom, da smo se dogodka udeležili le uradni fotograf občine Bohinj Roman Pekovec, uradni fotograf protokola in moja malenkost urednica našega občinskega glasila. »Mediji sploh ne omenjajo Bohinja kot dela tridnevnega obiska njunih visokosti in to je nezaslišano,« je bil jezen naš župan.

Oglejte si tudi