Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Velika zmaga za ajdovski dijaški dom

Na letošnji prireditvi ob dnevu zemlje je društvo Planet Zemlja podelilo osem priznanj v okviru projekta Zemljo so nam posodili otroci, ki pod častnim pokroviteljstvom vsakokratnega predsednika republike, poteka že od leta 2006. Absolutno zmago je tokrat odnesel Dijaški dom Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

Gre za vseslovenski raziskovalni projekt za učence zadnje triade OŠ in dijake SŠ, ki poteka že od leta 2006. Mladi skozi raziskovanje lokalnega okolja nominirajo najboljše, ki s svojim zgledom in dejanji, prispevajo k boljši kvaliteti bivanja v občini.

Cilj dogodka je aktivirati mlade, ustanove in lokalne skupnosti k zaznavanju pomembnih dejavnikov na okolje, v katerem živijo in delujejo. Primere dobrih praks v njihovi okolici se nagradi in s tem motivira k nadaljevanju odgovornega odnosa do okolja.

Društvo Planet Zemlja podeljuje nagrade v različnih kategorijah kot so voda, zrak, zemlja, osveščanje, najbolj aktivna šola, najboljša nominacija in absolutni zmagovalec akcije.

In prav to najvišje priznanje je leto sprejel Dijaški dom Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

Obrazložitev: Varovanje okolja se začne in konča s konkretnimi dejanji. Najpomembnejše merilo takih dejanj pa je, da tudi drugim dokažejo, kako malo je potrebno za to, da za okolje storimo nekaj dobrega. Potrebna je le dobra, sveža ideja in energija, da jo uresničimo. Ponovna uporabo starih dežnikov in njihova predelava v nakupovalne torbice je ena takih idej. Preprosto dejanje, ki pomaga reševati pereč okoljski problem plastičnih vrečk, ki jih večina ljudi še vedno uporabi le enkrat. Našli so material za ponovno uporabo in nov uporaben izdelek, ki sta kompatibilna. Učenci Dijaškega doma srednje šole Ajdovščina so tudi nominacijo pripravili na izjemno izviren in z izdelkom usklajen način, ki pritegne pozornost in nam resnično daje praktičen zgled. S projektom so pripomogli tudi k boljšim vezem med dijaki in pedagoškim osebjem, zato je komisija mnenja, da si zaslužijo naziv zmagovalca akcije.

RL

Oglejte si tudi