Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Festival nevladnih organizacij v Lokavcu

Društvo DOLI iz Lokavca je junija gostilo peti festival NVO (nevladnih organizacij). Sodelovalo je več kot dvajset društev iz goriške statistične regije, ki so na festivalu predstavila svoje dejavnosti.
Na podlagi glasovanja za naj NVO 2014 v okviru regionalnega stičišča NVO Planota in ob organizaciji ter zbiranju glasov Ustanove BIT Planota so za najboljše nevladne organizacije razglasili: v Upravni enoti Ajdovščina Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina; v UE Idrija Športno Društvo Pedal Cerkno; v UE Nova Gorica Društvo žena in deklet Trnovo in v UE Tolmin Društvo Baška dediščina.

Na vsakem festivalu NVO poteka okrogla miza, ki jo organizira prireditelj festivala, kjer se pogovarjajo o problematiki, s katero se srečujejo društva in širša okolica. Letošnja okrogla miza je nosila naslov 'Razvoj turizma na podeželju'.

Sodelovali so gospodarstvenik Boris Jež, novinarka Marijana Grčman, Boris Blažko - predsednik društva DOLI, etnologinja mag. Inga Miklavčič Brezigar, Igor Miljavec - predsednik MDSS Nova Gorica, Tanja Rijavec - predsednica društva turističnih vodnikov Ajdovščina ter publika, ki se je v debato aktivno vključevala.

Za današnjo gospodarsko situacijo in mlačnost v državi nekateri krivijo državo, drugi pravijo, da mora biti prebivalstvo bolj aktivno in ne sme samo čakati na državo. Državljani bi morali s politiko bolj sodelovati, ji sugerirati in neprestano zelo glasno opozarjati na napake in stalno zahtevati, da se le -te popravijo. Mlačnost nas ne bo pripeljala nikamor. Treba je trdo in vztrajno delati, rezultate pa ne moremo in ne smemo pričakovati čez noč. Mladi bi se morali aktivno vključevati v nevladne organizacije, kjer bi pridobili prve neprecenljive izkušnje pri organizaciji dela, urejevanju dokumentacije, komunikaciji in še mnogo drugega, kar bi lahko koristno uporabili pri gradnji svoje kariere in dobrega dela v gospodarstvu.

Najtežje je neko stvar premakniti z mesta, potem pa zadeva že steče. Ugotovili so, da je prihodnost naše dežele v turizmu in zdravi avtohtoni prehrani in na teh področjih je potrebno delati. Kraji in občine morajo sodelovati in si pomagati med seboj - vsaka vas ima kaj pokazati in ponuditi, vendar poleg kvalitetne hrane, zanimivosti in znamenitosti, ki jih imamo, bi morali ponuditi še zgodbe, ker le te povečujejo dodano vrednost, ne pa da si zapiramo eden drugemu poti in vsak hoče biti gospodar na svojem vrtičku, kar pa ne prinaša rezultatov, temveč samo slabo voljo in stagnacijo.

Koliko časa še?!                                                                  

Nada Blažko

Oglejte si tudi