Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
25°C
14°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Izbrisani odtisi

V Pilonovi galeriji je od petka, 18. marca 2016, do 17. aprila 2016, na ogled razstava del na papirju Maria Pallija. Slikar in grafik, katerega dom in atelje segata vse od Ljubljane, do Volčjega Gradu na Krasu in italijanskega Gradišča ob Soči, je za tokratno, drugo v nizu treh razstav, izbral dela na papirju.
S projektom, ki je povezal tri galerije iz slovenskega in italijanskega obmejnega prostora (Mestna galerija Nova Gorica, Pilonova galerija Ajdovščina ter Deželna galerija za sodobno umetnost Luigi Spazzapan v Gradišču ob Soči), obeležujemo tudi dva umetnikova jubileja – letos bo Mario Palli dopolnil 70 let ter 50 let likovnega ustvarjanja. Če je razstava v Mestni galeriji (Teorem o labirintih, od  5. do 29. februarja 2016) prinesla vpogled v njegova najnovejša slikarska dela, se na razstavi v Pilonovi galeriji publiki predstavlja z deli, ki jih je ustvaril med 1980 in 1990.  

V tem obdobju se približa papirju, možnosti, ki jih ponuja material sam, ga navdušujejo in navdihujejo. Tehnični postopek izpopolni na svojstven način, papir sam pa mu ne pomeni zgolj nosilca likovnega dela, temveč sredstvo izražanja. Svojevrstnost njegovega dela je preseganje mej materiala ter izhajanje iz oziroma vstopanje v material vse do njegovega bistva. Med nastajanjem papirja se namreč z dodajanjem elementov iz drugačnih virov in barvnih pigmentov njegova struktura spreminja, pridruži se igra s plastenjem in prosojnostjo, vlakno pa vse do konca ostaja nepredvidljivo in od ustvarjalca zahteva prilagajanje naravnemu procesu. V drugi fazi ustvarjanja se umetnik posveti obdelavi nastalega papirja – vanj vstavlja geometrijske elemente, odtise, v svež papir vrezuje z grafitom … Ta poseg v in na papir odstira ključen in bolj oseben odnos in dialog med nosilcem in delom. Jure Mikuž v spremnem besedilu kataloga k razstavi o umetniku zapiše, da »njegov ustvarjalni in miselni svet ne pripada samo zahodni likovni, slogovni in filozofski tradiciji, ampak je popolnejši, univerzalen. Zdi se soroden spoštljivemu čaščenju tušev, pigmentov, risarskih, slikarskih in drugih pripomočkov ter posebni pazljivosti pri pripravi nosilcev, kot so ročno izdelani papirji in platna, kakršna od nekdaj poznajo na Daljnem vzhodu, zlasti na Kitajskem in Japonskem.« Pallijeva posebna pot, na kateri se prepušča  »prostemu asociativnem toku« in na kateri je zasnoval »popolnoma individualno likovno poetiko«, ki ji je zvesto sledil in vztrajal v njej vse življenje, spominja na »vzhodnjaški filozofski in verski koncept tao, kot pot, ki je nauk, počelo osebnega spoznanja življenja v vsakdanjem svetu in kozmosu.« 

Mario Palli (Gorica, 1946), Tolminec po materini strani, v Sloveniji razstavlja že vse od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja, v Pilonovi galeriji pa se samostojno predstavlja že drugič (prvič v letu 1998 z razstavo Mario Palli, Slike). Goriški umetnik je leta 1965 diplomiral na Državnem umetnostnem zavodu v Benetkah na oddelku za freskantsko slikarstvo, od leta 1967 pa je poučeval risanje in slikarstvo na umetnostnih šolah v Gorici, Bariju in Trstu. Kot uveljavljen in samosvoj grafik je sodeloval na številnih pomembnih mednarodnih grafičnih razstavah, bienalih in trienalih, na katerih je prejel številne nagrade in priznanja.

Celovito predstavitev umetnikovega ustvarjanja bo zaokrožila slikarska razstava z naslovom Oksimoron v Gradišču ob Soči (od 22. aprila do 29. maja 2016).

Razstava Izbrisani odtisi, papir Marija Pallija bo v Pilonovi galeriji na ogled do nedelje, 17. aprila 2016.


Pilonova galerija

Oglejte si tudi