Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
14°C
Oceni objavo

Branje slovenskega leposlovja se obrestuje in nagrajuje

V Lavričevi knjižnici smo uspešno zaključili že osmo sezono bralne značke Primorci beremo. Gost svečane podelitve priznanj je bil tržaški pisatelj, novinar, popotnik, alpinist Dušan Jelinčič. Da so njegove knjige dobro brane, kaže tudi to, da so bili njegovi romani letos že četrtič uvrščeni v bralni seznam.

V sproščenem pogovoru s pisateljem smo izvedeli, kako nastajajo njegove knjige, o nagradah, ki jih je zanje prejel, o njegovih popotovanjih, o njegovih treh odpravah v Himalajo. Sam pravi, da je »Himalaja samo višji nivo mojega popotništva«. Leta 1986 se je kot prvi alpinist iz dežele Furlanije - Julijske krajine povzpel na vrh himalajskega osemtisočaka Broad Peaka (8047 m), se leta 1990 z mednarodno odpravo Alpe - Jadran podal na Mount Everest (8848 m), leta 2003 pa je osvojil 8035 m visok Gašerbrum II. Dušan Jelinčič pravi, da je pisatelj, ki je tudi alpinist. Sicer pa so njegovega dela različnih žanrov - od ljubezenskega in eksistencialnega romana do pravljično mitološke Bele dame Devinske, spominskih povesti in zgodovinskega romana.

Spomnili smo se njegovega očeta Zorka Jelinčiča, ki je bil poznan narodno buditeljski, kulturni in planinsko organizacijski delavec (po njem se imenuje koča na Črni prsti) in med ustanovitelji in voditelji TIGR-a. Tudi njegovo delovanje na različnih področjih je sin, nekatero bolj literarno, drugo bolj dokumentarno, opisal v svojih delih.

Letos so lahko bralci v okviru projekta Primorci beremo 2014 izbirali kar med 64 knjižnimi deli, za zasluženo priznanje in knjižno nagrado pa je bilo potrebno prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko. Kot knjižna nagrada je bila letos knjiga, roman gostujočega pisatelja Bela dama Devinska, ki jo je vsem nagrajencem avtor tudi podpisal. Posebno nagrado, članarino za leto 2015, si je prislužila gospa Milojka Lemut, ki je prebrala vseh 64 knjig. Šopek cvetja pa je prejela tudi najstarejša bralka, gospa Mima Stibilj, ki je povedala, da ji je bila najbolj všeč knjiga o Gregorčiču Planinska roža, ker je sedaj končno zvedela, kdo je bila ta Gregorčičeva planinska roža, in pa knjiga Cirila Zlobca.

Tudi letos so bralci Lavričeve knjižnice na vrhu po številu bralcev, ki so sodelovali in tudi zaključili ta bralni projekt, in po številu prebranih knjig. Prav gotovo je to tudi zasluga zaposlenih v izposoji, ki spodbujajo k prebiranju del avtorjev, ki so na letnem seznamu. Bralno značko je letos osvojilo kar 125 bralcev, skupaj so prebrali 1172 knjig. Po posameznih oddelkih naše knjižnice pa so številke naslednje:

Ajdovščina     zaključilo 59 bralcev  prebrali so 656 knjig

Vipava                            23                                 204

Podnanos                        10                                  85

Potujoča                         11                                  164

Dobravlje                         8                                    63

Skupaj                           125                                 1172

Prvič smo letos sodelovali tudi z Vitadomom - domom za starejše v Črnem Vrhu, kjer je študentka bibliotekarstva, naša praktikantka Ines Tominec, med bralnimi uricami za sodelovanje navdušila kar šest varovancev. Priznanja bodo dobili na slovesnosti v domu.

Vabljeni, da se nam 23. aprila 2015, ki je svetovni dan knjig, spet pridružite v bralni znački Primorci beremo 2015.

Zdenka Žigon

Oglejte si tudi