DANES
24°C
12°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Naj bo pot v šolo in domov varna

Šolske počitnice se končujejo in v petek bodo osnovne in srednje šole ponovno odprle svoja vrata. Ob začetku vsakega šolskega leta je na cesti veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu. Agencija za varnost prometa in Policija opozarjata na pomembnost vloge vseh prometnih udeležencev pri zagotavljanju varnosti otrok na poti v šolo in nazaj, pa tudi na njihovih drugih poteh skozi vse leto, bodisi na obšolske aktivnosti bodisi na obisk k prijateljem. Le z odgovorno in strpno udeležbo v prometu lahko otrokom zagotavljamo varnost na njihovih poteh.


Na kaj morajo biti pozorni starši

Seveda zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, ni le naloga policije, temveč tudi in predvsem staršev, ki morajo svojega otroka o varnosti na cesti primerno podučiti.


Policisti pa opozarjajo starše, da morajo biti otroci na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter na poti domov v spremstvu polnoletne osebe. Spremljevalci so lahko tudi otroci, starejši od 10 let in mladoletniki, če to dovolijo starši, posvojitelji, skrbniki oziroma rejniki. Otroci pa smejo samostojno sodelovati v cestnem prometu šele, ko se starši, posvojitelji, skrbniki oziroma rejniki prepričajo, da so otroci sposobni razumeti nevarnosti v prometu in da so seznanjeni s prometnimi razmerami na prometnih površinah, kjer se srečujejo s cestnim prometom. Otroci morajo nositi, ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti, med hojo, po cesti na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, odsevnik, ki ne sme biti rdeče barve in katerega odsevna površina na vsaki strani meri najmanj 20 kvadratnih centimetrov. Učenci oziroma učenke prvega in drugega razreda osnovne šole, morajo na poti v šolo in iz nje nositi poleg takšnega odsevnika tudi rumeno rutico, nameščeno okoli vratu. Seveda pa morajo otroci kot pešci uporabljati prometne površine namenjene pešcem.

 

Vozniki pozor - otroci si predpise razlagajo po svoje!

Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu.


Policisti opozarjajo vse udeležence v cestnem prometu na posebej previdno vožnjo v okolici šol ter vrtcev, kjer na prehodih za pešce v okolici nekaterih šol poteka tudi varovanje otrok. Poleg policistov, bodo v prvih šolskih dneh varovanje otrok izvajali tudi drugi.

Vozniki in drugi udeleženci v prometu morajo pešcem  omogočiti, da varno prečkajo vozišče. Mimo vozila, ustavljenega na cesti zunaj vozišča, ki je posebej označeno za prevoz otrok in ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo, je voznik dolžan voziti z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno ter po potrebi vozilo ustaviti.  Kadar pa je vozilo, ki je posebej označeno za prevoz otrok in ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo, ustavljeno na smernem vozišču, vožnja mimo za vozila, ki vozijo po istem smernem vozišču, ni dovoljena, vozniki vozil, ki vozijo mimo po smernem vozišču za vožnjo v nasprotni smeri, pa morajo voziti z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno ter po potrebi vozilo ustaviti.
Starše, ki bodo svoje otroke v šolo vozili z avtomobili želimo opozoriti na to, da se sme na sprednjem sedežu prevažati otroka, ki je manjši od 150  cm, če je vgrajen zadrževalni sistem, ki je primeren otrokovi telesni masi.  V vozilu v katerem ni vgrajen  zadrževalni sistem, se lahko prevaža otroka, ki je manjši od 150  cm, na sedežu, ki ni prednji.

1/2



Kolo sme samostojno voziti v prometu na cesti otrok, star najmanj osem let, ki ima pri sebi veljavno kolesarsko izkaznico in oseba, ki je starejša od 14 let. Otrok do 14. leta starosti, ki nima opravljenega kolesarskega izpita, sme voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe, ki lahko ob upoštevanju prometnih razmer spremlja največ dva otroka. 

S ciljem zagotavljanja varnosti otrok na poti v šolo ter domov bodo policisti Policijske postaje Šempeter pri Gorici izvajali poostrene nadzore nad prekoračitvami hitrosti in uporabe varnostnih pasov v okolici šol in vrtcev ter v bližini šolskih poti oz. na krajih, kjer se otroci pogosteje zadržujejo. 


Povezane vsebine

Poskrbite za varnost otrok na šolski poti – nasveti za starše in voznike

Otroci, poznate pravila za varno pot v šolo in domov?


Oglejte si tudi