Radenci

DANES
18°C
13°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Razkrivamo uspešnost konferenc o medijski pismenosti mladih na Hrvaškem in v Sloveniji

Z veseljem delimo rezultate, globoke vtise in neprecenljive izkušnje, pridobljene na dveh dogodkih, ki sta potekala v okviru projekta "Krepitev zmogljivosti mladih na področju medijske pismenosti na Hrvaškem in v Sloveniji". Konferenci o medijski pismenosti mladih, ki sta potekali v Makarski in Radencih, sta bili pomembni mejniki pri opolnomočenju mladih in spodbujanju medijske pismenosti v digitalni dobi. Konferenca o medijski pismenosti mladih na Hrvaškem: Konferenca v Makarski je bila zelo uspešna, na njej sta prisostvovala tudi župan Zoran Paunović in župan Roman Leljak. Dijaki Gimnazije Fra Andrije Kačića Miošića so imeli zanimivo predstavitev na temo "Vpliv družbenih omrežij na širjenje dezinformacij in lažnih novic". Ogledali smo si njihov video o dezinformacijah, ki je poudaril pomen medijske pismenosti. Zatem je Marela Čović, magistra informacijskih znanosti, izvedla poučno predavanje o medijski pismenosti. Konferenca se je zaključila z zanimivo razpravo, ki je spodbudila plodno izmenjavo med študenti in mentorji.

Na podlagi uspešne hrvaške konference je bila izvedena tudi Konferenca o medijski pismenosti mladih v Sloveniji, ki je dodatno poudarila pomen medijske pismenosti. Po pozdravnem nagovoru župana Občine Radenci Romana Leljaka in predstavnika nosilca projekta Razvojne agencije MARE iz Makarske Mladena Buvinića so nam dijaki iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci pripravili predstavitev o  zasvojenosti z mobilnim telefonom in njenem vplivu na medijsko pismenost mladih. Njihovi vpogledi osvetljujejo morebitne pasti prekomernega preživetja časa pred zaslonom in pomen ohranjanja veščin medijske pismenosti. Sledilo je izobraževalno predavanje psihoterapevta Mihe Kramlija o odvisnosti od interneta in mobilnih telefonov je dodatno poudarilo pomen negovanja zdravih digitalnih navad. Konferenca se je zaključila z novim navdihom in zavezanostjo k oblikovanju odgovornega digitalnega okolja.

Študijska potovanja in ekskurzije, ki so sledila vsaki konferenci, so udeležencem omogočile, da so bolje spoznali mesta gostitelja. V Makarski smo lahko odkrivali znamenitosti mesta. Imeli smo privilegij doživeti osupljivo lepoto Biokovo Skywalk, ki je ponujal panoramski pogled na okoliško pokrajino. Poleg tega je obisk Interpretacijskega centra Veliki kaštel Kotišina in Malakološkega muzeja omogočil globlje razumevanje bogate zgodovinske in kulturne dediščine tega kraja. Ob preselitvi v Občino Radence je učence pričakal očarljiv čar kraja. Od slikovitih izvirov mineralne vode, znane po svojih zdravilnih lastnostih, do očarljive razgledne točke Kapele, ki je razkazovala naravni sijaj tega območja.

Konferenci o medijski pismenosti mladih na Hrvaškem in v Sloveniji sta dosegli izjemen uspeh, pustili sta trajen pečat na udeležencih in spodbujali kulturo medijske pismenosti med mladimi. Projekt je omogočil pomembne povezave in spodbudil nova poznanstva med udeleženci, skrbne predstavitve, strokovne vpoglede in zanimive razprave pa so študente usposobili za odgovorno upravljanje digitalne krajine. Vsem udeležencem in mentorjem se iskreno zahvaljujemo za njihov neprecenljiv prispevek. Skupaj bomo še naprej krepili medijske sposobnosti mladih in ustvarjali generacijo kritično ozaveščenih posameznikov v digitalni dobi.

Program CERV je program namenjen spodbujanju in varovanju vrednot Unije: demokracije, pravne države, temeljnih pravic, preglednosti in dobrega upravljanja, njegov cilj pa je graditi še bolj demokratično Evropo in ozaveščati državljane. pravic in vrednot, ki jih vsebujejo temeljne pogodbe in Listina EU o temeljnih pravicah, zagotavljanje finančne podpore neprofitnemu sektorju pri spodbujanju teh pravic in skupnih vrednot.

Projekt "Strengthening the capacity of young people on media literarcy in Croatian and Slovenia" je sofinanciran v programu CERV.

1/6






 

The project “Strengthening the Capacity of Young People on Media Literacy in Croatia and Slovenia,” led by the Public Institution of Makarska Development Agency (MARA) and in partnership with the Municipality of Radenci, aims to raise awareness among young people in Croatia and Slovenia about the consequences caused by disinformation and fake news. Additionally, it aims to educate and inform them about ways to combat disinformation and fake news within the European Union (EU). The project will address topics related to the impact of fake news on young people, including the recognition of fake news, its influence on citizens, institutions, and citizens’ trust in them, the way it impacts euroscepticism, and how the EU tackles global challenges. It aims to highlight the importance of proper information in the globalized world of “flying information,” especially among young people who are increasingly exposed to social networks—a platform commonly used for spreading fake news. The project aims to inform, educate, and encourage young people from Makarska(Croatia) and Radenac( Slovenia) to think critically about issues and challenges related to fake news. Fake news can significantly influence public opinion, which, in turn, can negatively impact democracy and the rule of law. The negative impact of fake news is even more pronounced among young people. Therefore, within the project, it is crucial to educate young people on how to identify and deconstruct false information. Special emphasis is placed on educating young people about the flow of reliable information within their communities. Raising public awareness is key to enhancing social resilience against the threats posed by fake news. This requires a better understanding of the sources, intentions, tools, and objectives behind disinformation, as well as recognizing our own vulnerabilities.

Oglejte si tudi