Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Zdravljenje notranjega otroka na Dvoru z Majo Papež Iskra


Večina med nami je prepričanih, da smo prerasli otroške tegobe in znamo trezno in preudarno skozi različne življenjske preizkušnje. Pa je temu res tako? Ali se ne zalotimo večkrat, da smo eksplozivni, da nas je česa strah, da imamo odpor do kakšne stvari ipd.? Ali niso to občutki, ki nas spremljajo že iz otroštva? Z vsemi temi občutki  smo odrasli, se borili z njimi, se trudili, da ne bi ponavljali vzorcev iz svojega otroštva na naših otrocih. Pri tem smo bolj ali manj uspešni, bolj ali manj pa v vseh nas gori ali pa vsaj tli naš notranji otrok. Če ga ob vsakodnevnih rutiniranih procesih nekako umirimo, pa se ob spremenjenih okoliščinah skoraj vedno oglasi in vpliva na naše čustvene vzorce.  


Maja Papež Iskra, uveljavljena in priznana psihoterapevtka, sicer pa domačinka, nam je na delavnici  Zdravljenje notranjega otroka »odstrla zaveso«, da bi znali pogledati v  dno naše duše in našega bitja ter znali prepoznati neugodne vzorce iz otroštva. Čeprav smo jih zakopali nekam globoko v svojo notranjost, zavedno ali nezavedno vplivajo na naše vzorce vedenja v odrasi dobi. Maja nam je predstavila načine, kako se našemu notranjemu otroku približamo in poskrbimo zanj na primeren način in kot pravi Maja: »Na ta način se učimo ljubečega odnosa do sebe in svojih potreb, se zdravimo in odpiramo vrata radostim, ki razveseljujejo našo dušo in vzpodbujajo celostno rast. Ko se otrok nahrani in pozdravi, zraste do naše starosti in se zlije z nami. S tem se proces zdravljenja zaključi.«

Navedeno seveda ni mogoče doseči na eni sami delavnici,  smo pa na njej vsi udeleženci dobili veliko usmeritev za drugačen odnos do sebe in posledično do svoje okolice ter kako si lahko pomagamo v težkih trenutkih, tudi s simboli, ki jih je Maja iz kemije, ki je njena osnovna profesija, prenesla med terapevtske pripomočke. Večer smo zaključili z vodeno meditacijo, kjer se je vsak na svoj način poglobil vase, se odmaknil od standardnih vzorcev razmišljanja ali pa vsaj umiril, kar je ob vsakodnevnem hitenju prav gotovo blagodejno za dušo in telo.


Preživeli smo prijeten večer, spoznali nekaj novih, predvsem pa drugačnih pogledov na življenje, ki so tudi našo gostjo pripeljale iz otipljivih znanstvenih področij na pota duhovnosti, odnosov, čustev, skratka na področja, ki jih ni mogoče spraviti v kalupe in znanstveno povsem raziskati. V ozadju je namreč človek, ki je enkraten in neponovljiv, zato Maja večina terapij opravi individualno, dobrodošle pa so tudi delavnice kot je bila tokratna na Dvoru, kjer si udeleženci podelijo svoje izkušnje.


Hvala Maji za topel večer v večnamenski dvorani na Dvoru. Veseli bomo, če boš še kdaj z nami.

 

Besedilo: Valerija Vidmar, članica KD Dvor

Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor

Oglejte si tudi