Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Umrl častni občan Občine Žužemberk Franc Povirk, župnik v Žužemberku

Sporočamo žalostno vest, da nas je 16. januarja 2021, zapustil naš častni občan Franc Povirk, župnik v Žužemberku od leta 1992 do 2006, ki je naziv častnega občna Občine Žužemberk prejel leta 2006.

Gospod Franc Povirk se je rodil 8. 10. 1943 v Križevski vasi, v župniji sv. Helena pri Dolskem. Delal je že v svojem poklicu, ko je s 17 leti doživel klic in svojo življenjsko pot nadaljeval v duhovniškem poklicu. Novo mašo je imel 11. 7. 1976 pri sv. Heleni v Dolskem, ponovitev pa v Moravčah. Najprej je bil kaplan v Dobrniču, že takrat je hodil pomagat v Žužemberk, od leta 1982 do 1992 pa je bil župnik na Krki.

Leta 1992 je bil poslan v Žužemberk, kjer je opravil veliko delo.

S prihodom v župnijo Žužemberk je takoj začel s pobudo za obnovo farne cerkve sv. Mohorja in Fortunata ter župnišča. Z izjemno držo in zavzetostjo ter podporo faranov mu je uspelo v dobrem desetletju potrpežljivega dela obnoviti farno cerkev, zgraditi župnišče, postaviti škarpo, urediti okolico in v cerkev postaviti izjemne baročne orgle.

S svojim požrtvovalnim delom in sodelovanjem s farani je deloval pri obnovi vseh podružničnih cerkva v žužemberški župniji.

Njegovo delo je bilo je bilo zmeraj povezovalno in v dobrobit vseh.

S svojim delom in vzgledom je prispeval k prepoznavnosti Občine Žužemberk širom Slovenije in tudi preko njenih meja.

Župniku Francu Povirku, ki je leta 2006 na župnijo Peče pri Moravčah, smo hvaležni za vse njegovo izjemno in požrtvovalno delo. Trajno ga bomo ohranili v našem spominu …

Naj počiva v miru!

vir: spletna stran občine Žužemberk

Oglejte si tudi