Na Osnovni šoli Žužemberk in v Vrtcu Sonček, smo se v tednu pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom (14.11.-18.11.2022) posvetili zdravemu prehranjevanju, slovenski hrani ter domačemu sadju in zelenjavi. Na šoli in v vrtcu, so v vseh oddelkih potekale številne aktivnosti (kuhanje tradicionalnih jedi, priprava domačih mlečnih izdelkov z gospo Anito Maver, obisk kmetije Maver, pogovori o pomenu zajtrka in lokalni pridelavi hrane, obisk čebelarke, ogledi filmov, izdelava panjskih končnic, obisk čebelnjaka in pogovori o čebelah, peka medenjakov, obisk šolske in vrtčevske kuhinje ter pogovori s kuharicami, peka kruha, okrasitev učilnic…..) ki so se odvijale v okviru pouka, pri razredni uri ali kot dnevi dejavnosti. V jedilnik smo vključili tradicionalno slovensko kosilo, pridelano z lokalnim mesom in zelenjavo.V PŠ Dvor bodo v sklopu čebelarskega krožka in sodelovanja z čebelarskim društvom Straža-Dolenjske Toplice, postavili čebelarsko razstavo, ki jo bosta pripravila predsednik omenjenega društva, gospod Tone Andrejčič in čebelar Mihael Potočar.
Radi bi se zahvalili vsem našim kmetijam ter kmetijskim in živilskim podjetjem, ne samo za zajtrk, ampak za vso hrano. S svojim delom in vztrajanjem na zemlji, nam mize bogato oblagajo, zagotavljajo poseljeno podeželje in poglede ob katerih nam zaigra srce in se spočijejo oči.
“HVALA ZA NAŠ SUPER ZAJTRK!”
(vir: oszuzemberk.si)