Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Dolgoročna rešitev za predšolsko varstvo v Žužemberku – novi vrtec

 

»Vesel sem, da smo danes podpisali pogodbo za izgradnjo novega vrtca v Žužemberku. Gre za enega najpomembnejših projektov v naši občini, saj bomo z nizko energetskim objektom zagotovili nadstandardne pogoje za varstvo otrok. Z devet-oddelčnim vrtcem bomo ne le omilili, ampak tudi dolgoročno rešili potrebe glede predšolskega varstva v naši občini,« je ob podpisu skoraj dva milijona evrov vredne pogodbe za gradnjo novega objekta dejal žužemberški župan Franc Škufca. Dodal je, da so na pomembno naložbo izjemno ponosni, saj bodo lahko po končanem projektu, predvidoma konec oktobra letos, sprostili tudi prostor v šoli in ga v prihodnosti namenili širitvi osnovnošolskega programa.

 

Energetsko varčen vrtec bo imel devet oddelkov in bo zgrajen v dveh nadstropjih, postavili pa ga bodo na istem mestu, kjer sedaj stoji dotrajan, energetsko potraten  tri-oddelčni vrtec. V novem vrtcu bodo uredili tudi veliko kuhinjo, v kateri se bodo obroki pripravljali za vse vrtčevske enote v občini. Da bodo imeli njihovi otroci najboljše mogoče pogoje bivanja, pa bodo poskrbeli še z novo notranjo opremo in zunanjo ureditvijo z novimi igrali.

 

Gradnjo skoraj dva milijona evrov vrednega projekta so zaupali novomeškemu podjetju GPI Tehnika, ki je v občini Žužemberk zaključilo že kar nekaj uspešnih projektov. Gradnja novega vrtca bo za njih nov izziv, pravi direktor Drago Muhič: »Gre za tehnološko zahteven objekt, saj bomo uporabili posebno tehniko gradnje, in sicer gradnjo iz križno vezanih plošč. To bo za naše podjetje velik izziv in pričakujemo tudi dobre reference za v prihodnje,« je ob podpisu pogodbe dejal Muhič. »Ponosni smo, da smo v občini Žužemberk že gradili, in sicer osnovno šolo Dvor, osnovno šolo Prevole, pa tudi bližnjo šolo Zagradec,« je še pojasnil Muhič in dodal, da bodo z gradnjo novega vrtca začeli že v tem tednu. Najprej jih čaka rušenje starega objekta in nato pripravljalna dela za novega.

 

Predšolska vzgoja v Žužemberku, ki je trenutno razpršena na štirih lokacijah, bo tako potekala pod eno streho. Ravnateljica žužemberške osnovne šole Mira Kovač je poudarila, da bodo s tem olajšali delo strokovnim delavkam in osebju vrtca, lažje in enostavneje pa bo tudi za starše, ki imajo otroke sedaj v različnih enotah. »Z novim vrtcem bomo pridobili dobre fizične pogoje bivanja, ki jih sedaj nimamo, saj je obstoječi vrtec star več kot 40 let. Povečali pa bomo tudi prostorske kapacitete, saj bo za razliko od starega tri-oddelčnega novi vrtec sprejel kar devet oddelkov, kar pomeni približno 180 otrok,« je povedala ravnateljica. S tem bodo rešili vprašanje predšolskega varstva, saj v zadnjih petih letih število otrok neprestano raste. 

 

Novi vrtec naj bi bil zgrajen do konca letošnjega oktobra. Razpis za notranje opremljanje in ureditev kuhinje bo občina objavila v kratkem, predvidevajo pa, da bo vrednost tega znašala dodatnih 700.000 evrov. Sredstva za finančno velik zalogaj občina sama ne bo mogla zagotoviti, zato načrtujejo, da bodo del denarja dobili prek subvencij Eko sklada in na razpisu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

 

Kot je še pojasnil župan, so se z ravnateljico šole že dogovorili, kam bodo v času gradnje preselili otroke. Za nemoteno varstvo bodo poskrbeli na dveh lokacijah, in sicer v matični šoli v Žužemberku, kjer so nastanili dva oddelka, en oddelek pa gostuje v podružnični osnovni šoli Dvor.

 

Oglejte si tudi